Az orosz olajtermelés 10 százalékkal eshet, ha hosszabb távon következetesen alacsonyak maradnak a világpiaci árak - nyilatkozta Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes a Reuters ma Moszkvában tartott orosz befektetési csúcstalálkozóján.

A politikus azonban valószínűtlennek tartotta, hogy az árak a jelenlegi, hordónként mintegy 48 dollárnál tartósan alacsonyabban alakuljanak, mert a legtöbb olajtermelő ország számára ennél kevesebb két évnél hosszabb ideig nem volna elviselhető. Moszkva ezért is kalkulál költségvetésében 50 dolláros olajárral - idézte Dvorkovicsot a The Moscow Times.

Mint mondta, a kormány nem tesz lépéseket az olajtermelés mesterséges csökkentésére, de az természetes következménye lehet az alacsony áraknak az olajvállalatok beruházási terveire. Eddig a jelentős árzuhanás ellenére Oroszország nemhogy nem csökkentette, hanem növelte a kitermelést, abban a reményben, hogy ezzel növelheti részesedését a világ olajpiacán. S mivel az olajtermelők érdekeivel ellentétes a további tartós árcsökkenés, azt nem is tartja valószínűnek. Bár egyesek akár még két évet is kihúzhatnak - mint Szaúd-Arábia -, a többiek rá fognak kényszerülni a termelés csökkentésére.