A brit központi bank - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja - 2009 márciusa óta tartja fél százalékon irányadó kamatát, de már a 2009. januári, fél százalékpontos csökkentéssel kialakult 1,50 százalékos akkori kamatszint is történelmi mélypont volt. Az 1694-ben alapított Bank of England alapkamata korábban ugyanis soha nem süllyedt 2 százalék alá.

A jegybank a csütörtöki monetáris tanácsi ülésen a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddigi 325 milliárd fontos (119 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem módosította. Ez azonban londoni pénzügyi elemzők véleménye szerint hamarosan változhat, tekintettel az ismét recessziós brit gazdasági környezetre.

A Capital Economics elemzőcég közgazdászai a csütörtöki kamatdöntő ülés után összeállított gyorselemzésükben azt jósolták, hogy a mennyiségi enyhítési keretösszeg kibővítésére valószínűleg nem kell sokat várni. A ház e véleményének alátámasztására felidézte, hogy a brit gazdaság ismét technikai recesszióba került, mivel a tavalyi utolsó negyedévben mért GDP-visszaesés után az idei első három hónapban is csökkent a brit hazai össztermék értéke, ráadásul a statisztikai hivatal részletes adatokra alapozott, felülvizsgált kimutatása szerint nagyobb mértékben, mint ami az első, részleges becslésben szerepelt.

A statisztikai hivatal az előzetes becslésben 0,2 százalékos negyedéves összevetésű GDP-mínuszt jelzett az idei első negyedre, a nemrégiben kiadott felülvizsgált adatsor szerint ugyanakkor a visszaesés mértéke valójában 0,3 százalék volt a tavalyi utolsó három hónaphoz mérve.

A közgazdászok csütörtöki elemzése szerint a monetáris tanácsot eddig is csak a makacs infláció tartotta vissza a mennyiségi enyhítés keretösszegének további emelésétől, ám a teljes kosárra számolt tizenkét havi fogyasztói infláció áprilisban már jelentősen - az egy hónappal korábban mért 3,5 százalékról 3 százalékra - csökkent, és a középtávú inflációs nyomás is "nagyon gyenge".

A cég elemzői szerint mindezek alapján már júliusban vagy augusztusban döntés születhet a mennyiségi enyhítés további bővítéséről, különösen akkor, ha az euróövezeti válság eszkalálódik, például a június közepi újabb görögországi választások után.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai a Bank of England csütörtöki kamatdöntő ülése utáni gyorselemzésükben szintén azt jósolták, hogy lehetséges a mennyiségi enyhítés bővítése, ha "a dolgok rosszabbra fordulnak". A ház szerint valószínű az is, hogy a brit jegybanki alapkamat egészen 2014-ig a jelenlegi mélységi rekordon marad. A további mennyiségi enyhítés meglehetősen kevéssé lenne hatékony akkor, ha alkalmazási körét nem terjesztik ki a hosszú futamú kormánykötvényeken kívüli egyéb adósságeszközök vásárlására.

A ház szerint rövid távon általánosságban sem lehet nagyon sokat tenni a brit gazdaság felélesztéséért; a költségvetés lazítása sem tűnik járható útnak, mert a kormány "túl paranoid" módon ragaszkodik a lehetséges legjobb, AAA brit szuverén adósosztályzat megőrzéséhez.