Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2017-ben 43 százalék volt a zöld programok támogatási részaránya a teljes finanszírozási összegen belül. Az EBRD még a párizsi klímaegyezmény előtt kötelezettséget vállalt arra, hogy 2020-ig 40 százalékra emeli az ilyen jellegű fejlesztési finanszírozások arányát folyósításain belül, így ezt a célt a tervezettnél három évvel korábban elérte. Zöld programokra az EBRD tavaly 4,1 milliárd eurót fordított az egy évvel korábbi 2,8 milliárd euró után.

A szerdai beszámoló szerint az EBRD 2017-ben rekordösszeget, összesen 9,7 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában működési térségének - egy évvel korábban 9,4 milliárd, két éve 8,85 milliárd eurót. A bank 2017-ben újra profitot termelt, az összeg még nem ismert.

Az EBRD-finanszírozásban részesített egyedi programok száma is rekordra emelkedett: a bank tavaly 412 fejlesztési beruházást finanszírozott az előző évi 378 után.

A pénzintézetnél az MTI érdeklődésére elmondták, hogy a bank Magyarországnak tavaly öt finanszírozási programra 118 millió eurót folyósított, míg egy évvel korábban két program 127 millió eurót kapott. Magyarország a bank megalakulása óta összesen 3,014 milliárd eurót kapott a pénzintézettől 178 különböző programra.

A bank 300 millió eurós keretet nyitott novemberben a közép- és kelet-európai bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei (npl) okozta problémák mérséklésére. A keret lehetővé teszi egyebek mellett, hogy az EBRD npl-portfóliókba befektessen, illetve hitelkonstrukciókba szálljon be.