Még 2011-ben fogadták el a Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai (KIncsem) Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. középtávú stratégiáját, amelynek fő célja az volt, hogy az évtizedek óta veszteségesen üzemelő, jelentős történelmi hagyományokkal rendelkező hazai lóversenyzés működtetése gazdaságossá váljon. A stratégia végrehajtásához a társaságok jelenlegi tulajdonosi joggyakorlója, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. tőkeemeléssel és támogatás folyósításával járult hozzá. A lóversenycégek a stratégiai feladatokat időarányosan teljesítették, így 2-3 éven belül gazdálkodásuk nyereségessé válhat - derül ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő kérdésre adott írásos válaszából.

Továbbra is pereskednek

A Nemzeti Lóverseny (NL) Kft., a Ficsór Autóház Kereskedelmi Szolgáltató Kft., a Budapesti Közlekedési Rt., a BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft., Budapest főváros önkormányzata, valamint a Cédrus A-2000 Autójavító és Szolgáltató Kkt. 2003. október 2-án szerződést kötött a telekszabályozásról, a közös tulajdonú ingatlanok megosztásáról és a tulajdonközösségek megszüntetéséről. (A telekmegosztásba a Budapest X. kerületben lévő 39206/22-as helyrajzi számú 7,6 hektáros területet, a 39206/27-es számú 88,6 hektáros területet, valamint a 39206/28-as számú 0,2 hektáros területet vonták be.) A cél az volt, hogy a telekmegosztást követően minden tulajdonostárs önálló telektulajdonnal rendelkezzen. A szerződés megkötését követően azonban a Cédrus A-2000 a szerződés érvényességét a bíróság előtt megtámadta, jelenleg is folyamatban van a per a Fővárosi Törvényszék előtt.

Az NL Kft. jogutódjaként a Kincsem Kft. reményei szerint a per lezárását követően lehetőség nyílik arra, hogy az ingatlanok megosztása megtörténjen. Annál is inkább, mert a telekmegosztás nem vagyonvesztéssel, hanem kifejezetten vagyongyarapodással járna - írta a miniszter.

Az MNV kölcsönéért ingatlannal fizettek

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. mintegy 5 milliárd forint tagi kölcsönt nyújtott az NL-nek a gazdaságos működtetés biztosítása érdekében. Cserébe a kft., mint ingatlantulajdonos, hozzájárulását adta, hogy a kölcsön erejéig a tulajdonában lévő ingatlanokra az MNV javára jelzálogkölcsönt jegyezzenek be. Az MNV és az NL 2008 . szeptember 1-jén szerződést kötött a jelzálogjog érvényesítésén alapuló vagyonátadásról, ennek során a kft. tulajdonában lévő, Dunakeszi területén elhelyezkedő ingatlanok a magyar állam tulajdonába kerültek és a kezelői jogot az MNV kapta meg. A magyar államot emiatt anyagi kár nem érte, mivel a kölcsön ellenértékeként a cég tulajdonában lévő ingatlanok állami tulajdonba kerültek.