Elhatározták viszont, hogy jövő héten - még az év végi állam- és kormányfői értekezlet előtt - újabb találkozót tartanak a témáról. Luis de Guindos spanyol pénzügyminiszter azt mondta, biztos abban, hogy a jövő szerdára tervezett ülésen már megszületik a megállapodás. Francia kollégája, Pierre Moscovici úgy nyilatkozott, hogy az út 95 százalékát már megtették.

Az elnöklő litván Rimantas Sadzius csak annyit mondott, hogy a munkát még nem fejezték be.

A következő években létrehozandó bankunió célja elsősorban az, hogy megerősítsék az ágazatra vonatkozó szabályozást, és elejét vegyék, hogy egy esetleges újabb pénzügyi válság esetén ismét nemzetközi mentőcsomagokat vegyenek igénybe a bajba került bankok megsegítésére.

A német Wolfgang Schäuble az új rendszert illetően azt a célkitűzést említette az első helyen, hogy amennyiben egy bank nehéz helyzetbe kerül, annak költségeit ne az adófizetők, hanem a hitelezők és a befektetők viseljék.

A mostani találkozón egyebek között arról a feltételrendszerről tárgyaltak, amely a kockázatos helyzetűvé vált bankok sorsát szabályozza. Ennek keretében létrehoznának egy pénzalapot is, amely jelentős mértékben mentesítené az állami költségvetéseket a bankmentések terhének viselésétől.

A miniszterek már korábban megállapodtak az euróövezeti bankokat felügyelő uniós mechanizmusról.