A szavazatok 78 százalékának összeszámlálása után a központi választási bizottság adatai szerint Viktor Janukovics vezet 42,2 százalékkal - őt támogatta az eddgi elnök, Leonyid Kucsma és Moszkva is őt látná szívesen - , míg az ellenzéki jelölt Viktor Juscsenko, volt kormányfő 37,2 százalékot szerzett.

Az összes szavazat összeszámlálása mára várható, ha senki sem szerez többséget, akkor a november 21-iki második forduló dönt. Janukovicson és Juscsenkón kívül még több mint huszan indultak, de nem valószínű, hogy őket bárki megközelítené.

A piacok a nyugatias irányzatot ígérő Juscsenko győzelmének örülnének jobban - derül ki a Bloomberg által megkérdezett elemzők nyilatkozataiból - , de mindenképp elhúzódó nyugtalanságra számítanak. 

Janukovics inkább a kelet-ukrajnai, oroszajkúak lakta területeken népszerű és győzelme esetére ukrán-orosz kettős állampolgárságot ígért. 

Juscsenko további privatizációt, adócsökkentést, a korrupció mérséklését ígéri a más országokkal való kapcsolatok javítása mellett.