Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyugat-afrikai Ebola-járvány költségei katasztrofális szintre szökhetnek fel - figyelmeztetett a Világbank. Ha a térség többi országa nem képes olyan hatékony ellenintézkedésekre, mint amelyek kontroll alatt tartották a vírus terjedését Nigériában és Szenegálban, akkor a költségek elérhetik a korábbi becslések többszörösét - idézi a Bloomberg Francisco Ferreirát, a Világbank vezető elemzőjét.

A járvány összesen 809 millió dollár kiadással járhat abban a három országban - Guineában, Libériában és Sierra Leonéban -, amelyekben a legerősebben pusztít. Az IMF korábban bő 300 millió dollár kiadással számolt, és a Világbankkal együtt 350 millió dollár támogatást ajánlott fel a legsúlyosabb helyzetben lévő államoknak. Az ENSZ egymilliárd dollárra teszi az Ebola megfékezéséhez szükséges kiadásokat.

Hat-kilenc hónap

Dramani Mahama, Ghána elnöke egy hét eleji interjúban azt monda, hogy a régió GDP-jét 3,6 százalékkal faraghatja le a katasztrófa. A nemzetközi szervezetek által felajánlott pénz lassan csordogál és a pánikreakciók - a határok lezárása, légi járatok leállítása - tovább súlyosbítják a bajban lévő országok helyzetét. Mahama szerint a járványt hat-kilenc hónap alatt fékezhetik meg.

A Világbank mostani elemzésében kifejti, hogy ha a pusztítás átterjed más országokra, akkor megfékezésének költségei még magasabbra nőhetnek. Ennek érzékeltetésére megjegyzi, hogy Nigéria, ahol nyolc embert vitt el a fertőzés, 170 milliós ország, GDP-je 523 milliárd dollár, Szenegál, ahol egy ebolásról tudnak, aki meggyógyult, 13 millió ember otthona, GDP-je pedig 15 milliárd dollár. Eközben a három említett ország népessége 21 millió ember és összesített GDP-jük 13 milliárd dollár. Nigéria és Szenegál a térség két legnagyobb olajtermelője.

Lehet, hogy soha

Megjelent az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb vészterhes előrejelzése is. Eszerint Guineában hatezerre, Libériában hétezerre, Sierra Leonéban ötezerre nő az Ebola-fertőzöttek száma november elejére, majd összességében gyorsan átlépi a 20 ezres határt is. Ez több mint háromszorosa az eddig ismertté vált 5800 megbetegedésnek.

Az áldozatok száma eddig 2800, ám a WHO szakértői úgy vélik, hogy halálos végű esetek is ugrásszerűen nőhetnek. A szervezet szakértői pontatlannak tartják azt a becslést, amely szerint a betegek 55 százaléka veszti életét. Ha csak a halállal és a gyógyulással végződő eseteket nézzük, akkor a végzetes megbetegedések aránya 71 százalék.

Ha nem állítjuk meg a járvány terjedését belátható időn belül, akkor az elmúlt néhány hónapban látott fertőzés folytatódni fog a következő néhány évben - fejtegette a Business Insider tudósítása szerint Christopher Dye, a WHO tanulmányának egyik szerzője. A végeredmény az lehet, hogy az Ebola pusztítása többé kevésbé állandó jellemzője lesz az emberiség létezésének. Dye szerint a mostani járvány sok egyéb ok mellett azért pusztítóbb a korábbiaknál, mert nagy, mobil, egymással szoros kapcsolatban lévő emberek közösségeiben fertőz.

Van, aki jól jár a járvánnyal

Nigériában, ahol gyorsan terjed az internetfelhasználás, óriási lökést adott az elektronikus kereskedelem bővülésének az Ebola-járvány. A másokkal való érintkezéstől tartó emberek felfedezték az online vásárlás lehetőségét, amelyet az sem nagyon akadályoz, hogy viszonylag elmaradott a bankszámlás fizetés, ugyanis készpénzzel, utánvéttel is ki lehet egyenlíteni az áruk árát. A legnagyobb helyi internetes kiskereskedő, a Jumia arról számolt be, hogy forgalma megháromszorozódott az Ebola-válság kirobbanása óta.

Sokan vesznek tisztítószereket - ilyenekből több fogy, mint mobiltelefonokból vagy más népszerű árucikkekből. A hatóságok felhasználják a világhálót a vírussal és a fertőzéssel kapcsolatos ismeretterjesztésre. A www.ebolafacts.com például több mint kétmillió látogatót fogadott az indulását követő egy hónapban. A jó tanácsok között első helyen szerepel a figyelmeztetés, hogy a nép gyógymódok - úgy mint az imádság, a sós víz ivása, a keserű kola növény gyümölcsének fogyasztása és az egyéb kunsztok - nem segítenek.