Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Az egyik legkonzervatívabb európai monetáris politika a lengyel. Az Európai Unióban valószínűleg Lengyelországban a legmagasabb a reálkamat. Bőven van lehetőségünk még csökkenteni, de akár emelni is a kamatokat" - fogalmazott a miniszter. "Számos más ország viszont már kifutott a monetáris eszközökből" - jegyezte meg.

Morawiecki szerint a jövő hónapban esedékes amerikai kamatemelésnek lesznek lengyel pénzpiaci hatásai. "A dollár árfolyamának erősödése és az amerikai kötvényhozamok emelkedése szinte biztosan hatással lesz a lengyel pénzpiacra is" - mutatott rá. "A lengyel kötvényárak csökkennek, a hozamok emelkednek majd.

A gazdasági miniszter úgy látja, hogy az idei negyedik negyedévi és a jövő év első negyedévi lassulás után ismét felgyorsul a lengyel gazdasági növekedés. Az idei harmadik negyedévben három éve a leglassúbb, 2,5 százalékos volt a lengyel GDP-növekedés elemzők szerint az európai uniós támogatások csökkenése miatt. A kormány tartja idei 3,4 százalékos és 2017-es 3,6 százalékos GDP-növekedési előrejelzését.