Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az igazgató reményét fejezte ki, hogy ebben a kérdésben sok minden kiderülhet az Európa Tanács márciusi ülését követően.

Berrigan szerint az európai pénzpiaci felügyeleti intézményrendszer kialakítása - amely elmondása szerint két év alatt jutott el az ötlettől a megvalósításig - az EU történetének egyik leggyorsabb döntéshozatali folyamata volt. "Ez az EU időszámításában a fénysebességének felel meg" - fogalmazott az igazgató.

John Berrigan szerint megalapozottak azok a félelmek, amelyek a G20-csoport világpiaci reformfolyamatának lassulásától tartanak, és hangsúlyozta: az EU feladata, hogy megőrizze saját lendületét.

Sharon Bowles, az Európai Parlament Gazdasági és monetáris bizottságának elnöke előadásában elmondta: az EU csak úgy tud kilépni a válságot jelképező gödörből, ha megújul az egységes piac. Bár az erre vonatkozó törvénytervezet hasonló irányba mutat, mint a korábban elfogadott versenyképességi paktum, az egységes piac megerősítése ennél erősebb eszköz lehet - tette hozzá.

A banki stressz tesztekről szólva kifejtette: a korábbi vizsgálatok nem mutattak valós képet a pénzintézetek állapotáról. Mint fogalmazott: "meg kell világítanunk az árnyékbanki szektorokat; ismernünk kell, hogy milyenek a közöttük feszülő kölcsönös összefüggések".

A közös pénzpiaci felügyelettel kapcsolatosan elmondta, az egyik legnagyobb feladat az Európai Unió előtt a közös szabálykönyv elfogadása, ami tartalmazná a tagállamok szervezeteire vonatkozó technikai irányelveket. Reményét fejezte ki, hogy a dokumentum kellően részletes lesz, mivel annak értelmezését az egyes tagállamok saját hatáskörben végeznék.