Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyugdíjpont értéke 1784 lej (148 ezer forint) lesz.

"Az RMDSZ mindig szívügyének tekintette és támogatta a nyugdíjasokat. Ma Romániában a nyugdíjasok 91 százaléka 3000 lej alatti nyugdíjat kap, morális kötelességünknek tartjuk, hogy az ő jövedelmüket az infláció mértékével, vagy amikor lehetőségünk van, annál többel is megemeljük" - írta Facebook-oldalán az RMDSZ elnöke.

Azok a nyugdíjasok, akiknek a havi járandósága

  • nem haladja meg az 1500 lejt 1000 lejes,
  • az 1501-2000 lej közötti nyugdíjjal rendelkezők 800 lejes,
  • a 2001 és 3000 lej közötti jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok pedig 600 lejes többlettámogatást kapnak.

Ezt az összeget két részletben osztják majd ki, az év elején, illetve az év közepén.

Azok a nyugdíjasok, akiknek 1700 lej alatt van a jövedelmük, kéthavonta 250 lej értékű szociális utalványokat kapnak - írja az MTI.

"Segítséget nyújtunk az energiaszámlák kifizetésére a 60 év fölötti, 2000 lej alatti nyugdíjasoknak. Ők 2023-ban 1400 lej nyugdíjkiegészítést kapnak háztartásonként, amit szintén két egyenlő részletben kapnak kézhez. A koalíció arról is döntött, hogy a fogyatékkal élők 13. havi juttatást kapnak, valamint az inflációhoz igazítják a háborús veteránok és azok özvegyeinek juttatását, amelyet 2018 óta befagyasztottak. A gyermekpénzként ismert gyereknevelési pótlékot is az infláció növekedéséhez igazítják majd jövőtől" - közölte az RMDSZ elnöke.

Romániában több hónapos kormányválság után egy éve alakult nagykoalíciós kabinet a Szociáldemokrata Párt (PSD), a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ részvételével. A koalíciós megállapodás szerint Nicolae Ciuca liberális miniszterelnök másfél év után, jövő májusban átadja a helyét a PSD kormányfőjelöltjének. A koalíciós pártok a stabilitás megőrzése érdekében igyekeznek félretenni nézeteltéréseiket, a szociális intézkedések terén azonban folyamatos rivalizálás érzékelhető közöttük.