Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jóváhagyták az Európai Unió tagállamainak munkaügyi miniszterei pénteken azokat az országra szabott foglalkoztatáspolitikai ajánlásokat, amelyek teljesítése szerintük szükséges ahhoz, hogy az unió a következő hónapokban megfelelő haladást érhessen el a tízéves versenyképességi és foglalkoztatáspolitikai programban (EU2020) szereplő célok teljesítése érdekében.

A luxembourgi találkozón elnöklő Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára az ülést követően újságíróknak elmondta, három ország (a nyilvános vitában elhangzottak szerint Belgium, Ciprus és Málta) fenntartásokat fogalmazott meg az ajánlásokkal szemben, Nagy-Britannia pedig nemzeti parlamentjének jóváhagyásához kötötte hozzájárulását.

Czomba Sándor a magyar elnökség és az unió egésze szempontjából is sikernek, komoly eredmények minősítette a megállapodást, amelyet követően az ajánlások végső jóváhagyásra az EU-tagországok állam- és kormányfőinek jövő heti ülése elé kerülnek.

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatási felelőse sajtónyilatkozatában elégedettségét fejezte ki, hogy a tagországok nagy többsége támogatja a végrehajtó testület ajánlásait.

 

Reform a fiatalokért

Közös nyilatkozatot hagytak jóvá az európai uniós tagországok munkaügyi miniszterei arról, hogy az oktatás és képzés, valamint a munkatapasztalat-szerzés terén megteszik a szükséges lépéseket, adott esetben reformokat vezetnek be a fiatalok foglalkoztatásának növelése érdekében. Az EU soros magyar elnökségének kiemelt célja volt, hogy segítse a fiatalok munkához jutásának javítását célzó erőfeszítéseket, hiszen ez minden uniós tagállamban komoly kihívást jelent - közölte Czomba Sándor.