Viktor Janukovics ukrán államfő az ellenzéki vezetőket vádolja az egyre inkább megfékezhetetlennek látszó erőszak elszabadulásáért. Az elnök felszólította politikai ellenfeleit, hogy határolódjanak el a radikális tiltakozóktól. Szerinte még nem késő útját állni a konfliktus további eszkalálódásának. Eközben az egészségügyi minisztérium közleménye szerint már 25 halálos áldozata van a tegnap kirobbant véres összecsapásoknak.

A rendőrség helyi idő szerint hajnali 4 órakor indított újabb rohamot a Kijev főterén lévő tüntetők ellen. A BBC tudósítása szerint robbanások rázták meg a levegőt, tűzijátékokat lőttek fel és további tüzeket is gyújtottak a tüntetők. Több ezer rendőrt láttak a helyszínen, ám hírek szerint a demonstrálók is erősítést kaptak. A szerda reggeli helyszíni tudósítások szerint a tiltakozók forradalmi dalokat énekelnek, táplálják az égő barikádokat, és köveket halmoznak fel, hogy felkészüljenek a rendőrség újabb rohamaira.

Sötét éjszaka

A reggeli híradások szerint a kórházba szállítása után belehalt lőtt sebeibe a Vesztyi című lap újságírója. A férfit állítólag kirángatták a taxiból, megverték, majd mellkason lőtték. Az UNIAN online hírügynökség szerint a tűzoltóknak és a mentőcsoportoknak abba kellett hagyniuk a mentést a tüntetők főhadiszállásának helyt adó szakszervezetek székházában, mivel a lángoló épület negyedik és ötödik szintje között beomlás történt.

Keresztülhajtott egy rendőrségi vízágyús jármű egy tüntetőn kedd éjjel Kijevben, a Függetlenség terén, ahol az éjszakai órákban is folytatódtak és újabb áldozatokat követeltek az összecsapások. A fiatal férfi azonnal életét vesztette. A helyszínről újságírók jelentették, hogy a tüntető Molotov-koktélt akart dobni a járműre, de a nedves aszfalton megcsúszott, és a vízágyús kocsi kerekei alá esett. Szemtanúk szerint az autó sofőrje meg tudott volna állni, ha akar, ehelyett áthajtott a férfi fején, akinek esélye sem volt a túlélésre.

Nincs hely a kórházakban

A belügyminisztérium szerint eddig hét rendőr vesztette életét az összecsapásokban, az egészségügyi minisztérium pedig 11 tüntető halálát erősítette meg. A Függetlenség terén tüntetők ellen este megindított rendőri rohamnak már öt halálos áldozata van, közülük három tüntetővel éles lövedék végzett - jelentette a helyszínről a zn.ua hírportál újságírója.

Kormányellenes tüntetők a Szent Mihály székesegyházban
Kép: Reuters

A hivatalos adatok alapján már több 500 sebesültje van a keddi összecsapásoknak, közülük a belügyi egységeknek csaknem 300 tagja sebesült meg. Az ellenzéki tüntetőknek segédkező egyik önkéntes orvos ugyanakkor azt közölte, hogy a sebesültek száma már meghaladja az ezret. A főváros kórházai zsúfolásig megteltek, ezért a könnyebben sebesülteket ellátás után azonnal hazaküldik.

Kölcsönös fenyegetések

Egy ellenzéki aktivista a Majdanon (Függetlenség terén) felállított színpadon jelentette be, hogy meglőtték Olekszandr Turcsinovot, a Haza párt befolyásos képviselőjét. A politikus állapotáról egyelőre pontos értesülések nincsenek. Éjjel lekapcsolták a közvilágítást a téren, amelynek egy részéből már kiszorították a rohamrendőrök a tüntetőket. A tér ugyanakkor szinte egészében lángokban áll: égnek a tüntetők sátrai, a barikádok, és az azokba beépített autók tetői.

Tudósítások szerint Ukrajna magyar lakta részén is tüntetések várhatók. A diákság szolidaritási megmozdulásra szólította fel a helyieket.

Andrej Portnov, az ukrán államfő kabinetfőnökének helyettese eközben arra figyelmeztetett, hogy a tömeges rendbontások során rendkívül súlyos bűncselekmények történhettek, és a törvény a legszigorúbban bünteti a fegyverek zsákmányolását, a katonai és belügyminisztériumi létesítmények elfoglalását.

Nemzetközi konfliktus

Joe Biden amerikai alelnök a kormányerők visszavonására szólította fel az ukrán elnököt, valamint arra, hogy gyakoroljon maximális önmérsékletet - közölte helyi idő szerint kedden a Fehér Ház. Biden a nap folyamán telefonon beszélt Janukoviccsal, és mély aggodalmát fejezte ki a kijevi utcákon elszabadult erőszak miatt. Az amerikai alelnök értésre adta, hogy az Egyesült Államok elítéli az erőszakot, a konfliktus bármely résztvevője folyamodik is hozzá, de rámutatott, hogy a kormányzat különös felelősséget visel a feszültség enyhítéséért.

Közleményt adott ki az ukrajnai helyzetről John Kerry külügyminiszter is. Ebben úgy fogalmazott, hogy "az országban tapasztalható mély megosztottságot nem lehet ártatlan vér kiontásával megoldani". Ő is hangoztatta, hogy az erőszak alkalmazása elfogadhatatlan. Kerry egyúttal a feszültség enyhítésére sürgette a kormányzatot, valamint arra, hogy indítsa újra a párbeszédet az ellenzékkel.

Újra a vérontás beszüntetésére szólította fel az ukrán hatóságokat és a tüntetőket Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, akit "sokkolt" az erőszak. Mindenkinek arra kell összpontosítania szerinte, hogy mihamarabb visszavezesse Ukrajnát a demokrácia és fejlődés útjára.