Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csehország a sörfogyasztó országok élmezőnyébe tartozik, ám egy friss felmérés azt a meglepő eredményt hozta, hogy többen vannak azok a csehek, akik bort fogyasztanak, mint azok, akik sört (miközben nagy átfedés is van) - idézi a Radio Praha a Focus közvélemény-kutató intézet felmérését. A vizsgálatban megkérdezettek 73 százaléka mondta azt, hogy borfogyasztó, míg 65 százalékuk azt, hogy sörivó.

Csak a mennyiség menti meg a nemzeti ital becsületét, ugyanis az is kiderült, hogy a sör maradt a csehek legnagyobb mennyiségben fogyasztott szeszes itala. Arra is fény derült a cseh borfogyasztók egyben patrióták, elsősorban a moráviai és bohémiai lejtőkön termett szőlőből készült bort fogyasztják. Ezekért, ha megfelelő a minőségük, készek többet fizetni.

Ami  borok fajtáit illeti a fehér borok vezetik a népszerűségi listát, a bort fogyasztók több mint fele, 54 százaléka ezeket részesíti előnyben. A megkérdezett negyede elsősorban a vörösbort szereti, 15 százalékuknak nincs ilyen preferenciája, hat százalékuk a rozéra szavaz. A félszáraz borokat részesíti előnyben a cseh borivók 29 százaléka, 24 százalékuk a félédes, 22 százalékuk a száraz borokat kedveli.

A csehek főként áruházakban vásárolják a bort, bár egyre többen keresik fel a szakboltokat. Csak öt százalékuk rendeli meg az innivalót az interneten. A 2016-ban készült hasonló felméréssel összehasonlítva a csehek havi 25 koronával költenek többet borra, így átlagosan 404 koronát (5700 forint) hagynak a pénztárakban minden hónapban.