A lengyel parlament megszavazta a nyugdíjak kiszámításának megváltoztatásával foglalkozó törvényt, amelynek részeként 2017-től az öregségi nyugdíj legkisebb összege 1000 zloty (75 ezer forint) lesz - tudósított a Gazeta.pl. Az alapnyugdíj az elmúlt években mindig emelkedett, az emelés előtt 883 zlotyt kaptak a legkisebb nyugdíjra jogosult személyek. Ezzel szemben Magyarországon kilenc éve változatlanul 28 500 forint a minimális nyugdíj.

A mostani lengyel változtatások eredményeként a legmagasabb nyugdíjemelésben a legszegényebbek részesülnek. A kormány számításai szerint az 1000 zlotys összeg mintegy 800 ezer rokkantat és öregségi nyugdíjast érint.

A jogosultak az állami nyugdíjfolyósítótól kapják ezt az ellátást, rajtuk kívül 285 ezer szociális ellátásban részesülőt és 350 ezer mezőgazdasági dolgozót érint a változás. (Nekik külön szervezet, a KRUS folyósítja az ellátásukat.)

Ugyanakkor az új törvény nem mindenkire vonatkozik. Az állam által garantált 1000 zlotyt csak azok kapják, akik teljesítenek bizonyos feltételeket, mindenekelőtt fel tudnak mutatni kellően hosszú munkaviszonyt, azaz biztosítási időszakot.

Ez az érvényben lévő szabályok szerint a nők esetén 22, a férfiaknál 25 év. Ez azt jelenti, hogy nem kapják meg az 1000 zlotyt azok, akik éveken át olyan megbízás alapján dolgoztak, amelynél nem kellett nyugdíjbiztosítást fizetni, a nők ezrei, akik a gyermekeiket nevelték és persze a feketén dolgozók.