A háborúk, területátrendeződések, társadalmi-politikai változások dacára Lengyelországban vannak olyan cégek, amelyek évszázadok óta léteznek. Ugyanazon a helyen ugyanazzal foglalkoznak, mint eredetileg, és ez nem csak a bányákra igaz. Lehet, hogy többször is változott tulajdonosuk, de fő profiljuk ugyanaz maradt - derült ki a wiborcza.pl cikkéből.

A rekorder

A legalább 768 éves wieliczkai és bochnai sóbányák a legrégibb lengyel vállalatok. A Bochniában lévő vállalkozás kezdete bizonyíthatóan 1248-ig nyúlik vissza, a sokak által legrégibbnek tartott, Krakkó közeli Wieliczka talán valamivel fiatalabb. Ami bizonyos, hogy mindkettő 1772 óta foglalkozott só kitermelésével. A valaha egy vállalkozásként működő két cég Lengyelország feloszlása után vált ketté.

A wieliczkai sóbánya - amelyet az UNESCO a világörökség részének tekint - ma már nem foglalkozik aktívan só kitermelésével, muzeális, turisztikai és szanatóriumi tevékenységet folytat. Bochnia továbbra is termel, dacára annak, hogy műemléknek nyilvánították. Emellett turisztikai szolgáltatásokat is kínál, például föld alatti tavain csónakázni lehet.

A swidnicai pince

A Wroclawban levő söröző és étterem 1275 óta működik. A swidnicai pince egyetlenként a város vállalkozásai közül megtartotta eredeti elrendezését és funkcióját. A XX. század végén visszakapta eredeti berendezési tárgyait is. A hely neve onnan származik, hogy a XV. században swidnicai sört kínált a vendéglő.

A bronzérmes

Namyslówban már 1431-ben tettek említést sörfőzésről, 1536-ban a helyi várban működött sörfőzde. A következő mérföldkő 1862, amikor a türingiai August Haselbach megvette a régi céget. Jelenleg évi egymillió hektoliter sört állít elő a namyslów-i sörfőzde.

Az 538 éves Warka Sörfőzde a Zywiec-csoporthoz tartozik, amely a Heineken konszern része. A vállalkozás 1976-ban indult, építkezését Warka város sörfőző hagyományai diktálták, amelyek gyökereit a XV. századig vezetik vissza. A helyi mesterek még V. Boleslawtól 1478-ban kapták a sörfőzés jogát. Hagyományaikat a II. világháború után is megtartották.

A Lengyel Posta 458 éves

A postai feladatokat természetesen már a Lengyel Posta felállása előtt is elvégezték, de a stabil rendszert 1558-ban Zsigmond August király alakította ki. Így született a Királyi Posta. A Lengyel Posta ma számos versenytárssal küzd a piacon. Ügyfelei továbbra is ugyanarra panaszkodnak, mint a Királyi Posta idején: a küldemények késésére.

A zamosci Rektori Gyógyszertár 407 éves. 1609-ben alapították, egy műemlék épületben kapott helyet a város főterén. Nevét az alapítóról kapta, aki a helyi akadémia rektora volt. 1976-ban hosszú felújításon esett át, a 90-es években bezárás fenyegette. A privatizáció lázában égő város el akarta adni épületét, de tulajdonosa, a Cefarm meg tudta győzni a hatóságokat, hogy a gyógyszertár területét zárják ki a magánosításból.

Orosz emlék

Hetedik helyen a toruni Orosz Gyógyszertár található, amely 393 éves. Lengyelország egyik legszebb városa, Torun tanácsának kezdeményezésére alapították 1623-ban. Annak dacára, hogy az eredeti épülete már nincs meg, a gyógyszerészi tevékenység 400 éve folyik a cégnél.

A Tyski Sörfőzde 403 éves. Tevékenységét 1629 óta szakadatlanul végzi, de már 1613-ból vannak feljegyzések róla. Jelenleg a SAB Miller konszernhez tartozik, a multi lengyel lányvállalatának tagja.

A toruni Szálloda a Három Koronához legalább 319 éves. A hotelt egy műemlék épületben találjuk az óvárosban. Legalább 1697 óta ezen a helyen működik. Neve onnan származik, hogy legalább három koronával rendelkező vendégeket fogadott.