A lap értesülései szerint a pénzügyminiszter tervei alapján megkétszereznék, 440 milliárd euróra növelnék az EFSF tényleges hitelkeretét és az összegre biztosítékot vállaló tagállamok garanciakötelezettségét is megdupláznák. Ennek megfelelően a német garancia mértéke 123 milliárd euróról 246 milliárd euróra nőne. A hetilap szerint a görög bankok EFSF-en keresztüli megsegítése kiegészítené a második, 90-120 milliárd euró nagyságú görögországi mentőcsomagot.

Jóllehet a korábban életbe léptetett EFSF is 440 milliárd euró teljes kapacitással rendelkezett, a tényleges hitelnyújtásra ennél jóval kevesebbet lehet fordítani az összegből, mivel a kibocsátott kötvényekre vállalt garanciák nem fedezik kellő mértékben a teljes EFSF-forrást.

Az elmúlt hetekben komoly ellenállásba ütköztek az újabb görög mentőcsomagról szóló berlini tervek. Az EKB és több másik euroövezeti állam is túl kockázatosnak tartja a görög államkötvények lejárati idejének meghosszabbítását. Az EKB szerint arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés nemteljesítésnek minősülne és megakadályozná, hogy a görög állampapírok fedezetként szolgáljanak a bank likviditásnövelő mechanizmusaiban. Az EKB likviditási forrásai nélkül nagy valószínűséggel bajba jutnának a görög bankok, ami egy helyi bankválságot eredményezne - írja a Der Spiegel.

A német pénzügyminisztérium szóvivője a megjelent írásra úgy reagált: a közölt tervhez hasonló lépést korábban megfontolt a minisztérium, de jelenleg nincs a tárgyalóasztalon. A lap által bemutatott forgatókönyv néhány fontos pontjában "teljesen más", mint a minisztériumi terv - tette hozzá.