A szerencsejátékba mindig megéri pénzt fektetni, csak persze nem a játékos, sokkal inkább a másik oldalon. Az utóbbi időszakban viszont már nem Monacóba, vagy Las Vegasba, hanem Makaóba mentek az új játékosok, akik minden eddiginél több pénzt költöttek el a nyerőgépeknél és az asztaloknál.

Az ázsiai legális szerencsejáték-piac elképesztő mértékben fejlődik: idén júliusban körülbelül 20 százalékkal hagytak a helyiek és a turisták több pénzt a kaszinókban, mint egy évvel korábban, pedig már tavaly is 17%-kal nőtt ez az összeg a Deutsche Bank becslése szerint. A makaói kaszinók forgalma mára megközelíti a 45 milliárd dollárt, ez pedig már az az összeg, ami mágnesként vonzza az újabb és újabb befektetőket. A nagyságrendet jól érzékelteti, hogy Makaó szerencsejátékból származó bevételei 2007-ben lekőrözték Las Vegast, a különbség pedig azóta is évről évre nő.

A lehetőséget látó befektetők közé tartozik a Versace is, akik itt tervezik megnyitni harmadik szállodájukat. A kaszinóval egybekötött ötcsillagos Palazzo is jól mutatja, hogy Makaó elsősorban a tehetős szerencsejátékosoknak kíván kedvében járni, amit kaszinófejlesztések iránya is alátámaszt. A több makaói kaszinót is üzemeltető Galaxy Entertainment Group például tucatnyi új VIP asztalt állít be, noha a tapasztalat eddig nem azt mutatja, hogy inkább az átlagos kínai szerencsejáték-turisták száma nő, mint a kimondottan nagy tétekben játszó gazdagoké. Előbbiek száma 20 százalékkal volt magasabb júniusban, mint egy évvel korábban, a tehetős játékosok pedig 10%-kal lettek többen az első félévben.

Júliusban 20 százalékkal nőtt a makaói kaszinók forgalma az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
Kép: Reuters

A turisták évről évre növekvő száma Makaón is meglátszik, a beruházások ugyanis egyre nagyobb nagyságrendűek lesznek. A JW Marriott és a Ritz-Carlton 2015-re elkészülő szállodái például már 1300 szoba és 500 játékasztal lesz, a velük lépést tartani kívánó Galaxy pedig közel 8 milliárd dollárt fordít addig fejlesztésre. Az olyan klasszikus, illetve Las Vegasban is jelen lévő luxusszálloda-láncok, mint a Mandarin Oriental, a Four Seasons, a Wynn, vagy az MGM természetesen már rég megjelentek itt.

Makaón már az 1850-es évek óta legális a szerencsejáték, ami jelenleg körülbelül a GDP felét adja. A jelenlegi 33 kaszinó három nagy üzemeltető, az SJM Holding, a már említett Galaxy Entertainment és a Sands China kezében összpontosul. A különleges igazgatású terület legnagyobb kaszinója a The Venetian Macao, ami mellesleg a Las Vegas Sands tulajdonában áll. A több mint 50 ezer négyzetméteres kaszinóban 800 asztal és több mint 3400 nyerőgép található, szálloda része pedig 2905 (!) szobát kínál.