Az EP strasbourgi plenáris ülésén 403:162 arányban megszavazott határozat értelmében a külső határok igazgatásának biztosítása és a válsághelyzeti reagálás képessége érdekében a szervezet operatív személyzetének létszáma 2021-re el kell, hogy érje az ötezer főt, 2027-re pedig a tízezret. Az ügynökség munkatársait jelenleg kizárólag az EU-országok adják - írta az MTI.

Magyarországnak 2021-ben összesen 173, 2027-re pedig 303 fővel kell hozzájárulnia ehhez.

A határigazgatás elsődlegesen továbbra is tagországi hatáskörben lesz, a Frontex és személyi állománya technikai és operatív támogatást nyújthat majd az érintett országok kérésére és hozzájárulásával. Emellett gyorsreagálású egységet is felállítanak szükséghelyzetek esetére. A deklarált cél a jelenlegi hiányosságok orvoslása, valamint a kihívások jobb kezelése a biztonság és a migráció terén. Ide Magyarország további 65 főt küld majd.

A készenléti alakulat a fogadó országtól kapott engedélyek függvényében bizonyos végrehajtói hatásköröket gyakorolhat majd a határellenőrzések végzése, továbbá a visszaküldéssel kapcsolatos feladatok ellátása érdekében.
Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében már 2020-ra 10 ezer fősre bővítették volna a Frontex személyzetének létszámát.

A jogszabály nyomán a Frontex többek között tízezer új határőr munkájára támaszkodhat, emellett segít a határon átnyúló bűncselekmények elleni fellépésben, védi az alapvető jogokat és együttműködik azok visszaküldésében, akik nem jogosultak védelemre - közölte Roberta Metsola néppárti európai parlamenti jelentéstevő.

Az alapelvünk az volt, hogy a védelemre szorulókkal tisztességesen, a jogosulatlan kérelmezőkkel határozottan, azokkal pedig keményen bánjunk, akik megpróbálják kihasználni a világ legveszélyeztetettebb embereit - tette hozzá Metsola.

A hatályba lépéshez ezen intézményközi megállapodást még az EU másik társjogalkotó szervének, a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak is meg kell erősítenie.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő szerint bizonyos mértékű segítséget fog jelenteni az EU külső határainak védelmében, ha megfelelően alkalmazzák majd ezeket a szabályokat - írta az MTI. Ugyanakkor szerinte Magyarországnak kellene jelentősebb pénzügyi támogatást nyújtania az EU-nak.