Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szárazság, hőhullámok és áradás veszélyezteti a világ legnagyobb rizstermelő országainak idei termését – írja a Reuters. A bolygó legnépszerűbb alapvető élelmiszerének drágulása tovább fokozhatja az eleve rekordközelben lévő élelmiszerárak emelkedését. A betakarítás végeztével az látszik, hogy Ázsiában és Afrikában megnőtt az igény a rizsfogyasztásra, az azonban egyelőre nem látszik, milyen áron lehet majd kielégíteni ezt az igényt.

A rizs sokáig hozzáférhető áron maradt a bőséges termésnek és az emiatt felhalmozódó készleteknek köszönhetően. Míg a koronavírus-járvány, az ellátási láncok akadozása és az ukrajnai háború felhajtotta a többi alapvető élelmiszer árát, a rizs sokáig nem drágult számottevően. Ez nagyban köszönhető a 2021-es indiai rekordtermésnek, amelynek során 21,5 millió tonnát sikerült exportálniuk. Ez több, mint az Indiát követő négy legnagyobb rizstermelő állam exportja együttvéve. 

Azonban a világ rizsellátásának 90 százalékáért felelő Ázsiát korábban elképzelhetetlen időjárás sújtotta idén, ez pedig kereskedők és elemzők szerint jócskán megemelheti az árakat. India mellett Kína, Banglades és Vietnám rizstermését is veszélyezteti a szélsőséges időjárás. „A fejlődő országokban tapasztalható súlyos élelmiszerválsághoz újabb probléma adódik: úgy néz ki, megemelkedik a rizs ára” – mondta Phin Ziebell, az ausztrál nemzeti bank mezőgazdasági üzleti szakértője a Reutersnek.

A víz az úr

Az indiai gabonaövben szinte alig esett eső: a legnagyobb rizstermelő államokban, Biharben, Dzshárkhandban, Nyugat-Bengálban és Uttar Pradesben  45 százalékkal kevesebb eső esett az idei monszunidőszakban, mint a korábbiak során. Ez 13 százalékkal, vagyis 10 millió tonnával csökkentheti az idei terméshozamot. Ráadásul a rizsföldek területe is csökkent, mert sok gazda átállt inkább a hüvelyesek és az olajos magvak termesztésére. Egy mumbai kereskedő a Reutersnek azt mondta, az indiai kormány nagyon érzékeny az árváltozásokra, és már egy kisebb áremelkedés hatására is exportkorlátozásokat rendelhetnek el.

Eközben a legnagyobb importőrt, Kínát hőhullámok sújtották, ezért kénytelen lesz megemelni a behozatal mennyiségét 6 millió tonnára. Egy másik nagy importőr országnak, Bangladesnek áradás miatt kell lemondania a termés egy részéről, és Vietnámban pedig az aratás idején lezúduló heves esőzés miatt marad el a termés minősége a korábbiaktól. Ez azt jelenti, hogy a világ öt legjelentősebb rizstermelő országából négy helyen súlyos probléma van a terméssel. Egy vietnámi farmer, aki termésének 70 százalékát elveszítette, azt mondta: volt olyan tíznapos időszak, amikor az lezúduló eső mennyisége megegyezett az előző hónap csapadékmennyiségével.

A közelégő élelmezési válság miatt nem csak a gazdák aggódnak: az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO szerint is emelkedhet a rizs ára az extrém időjárás, és az ennek köszönhető alacsony terméshozam miatt.