A bolgár parlament energiaügyi bizottsága jóváhagyta a gázpala utáni kutatások és kitermelés ideiglenes betiltását, miután 12 városban tüntettek ezek engedélyezése ellen. A döntést várhatóan holnap hagyja jóvá a szófiai parlament. A környezetvédők azonban ezzel sem elégedtek meg, és azzal bírálják a jobbközép kormányt, hogy ezzel az intézkedéssel csak elodázza a probléma megoldását - írta a Novinite szófiai hírügynökség. A vezető ellenzéki pártok, a szocialisták és a nacionalisták is átfogóbb tilalmat sürgetnek. A hivatalos magyarázat szerint az ideiglenes tilalom addig marad hatályban, ameddig az illetékes minisztériumok el nem készítik a törvények olyan módosítását, amely garantálja, hogy azok a módszerek, amelyekkel a palagázt kutatják és kitermelik, nem fogják károsítani a környezetet.

A parlament energiaügyi bizottsága rendkívüli, a hétfő éjszakába nyúló ülésen hozta meg döntését, miután a hét végén tömegtüntetések voltak a palagáz-kitermelésben használt technológia ellen, ami szerintük megmérgezi a vízkészleteket. A palagáz-ellenes Facebook-csoportnak már 55 ezer tagja van Bulgáriában. A környezetvédők közölték, hogy a végleges tilalom bevezetéséig folytatják tiltakozó akcióikat.

Az ellenállás 2011 tavaszán született meg, amikor a kormánypárt és Bojko Boriszov miniszterelnök az amerikai Chevron Corporationt nyilvánította a kiírt tender győztesének, amely 30 millió euróért jutott egy hatalmas északkeleti bolgár terület kutatási jogához. Az ESTAT felmérése szerint a bolgárok 64,8 százaléka támogatja a palagáz-kutatást, amennyiben a kormány garantálja, hogy az nem fogja károsítani a természetes környezetet, és csak 18,3 tiltaná meg minden áron.