"Tragikusan hirtelen, 55 éves korában meghalt Szergej Maximisin, az omszki sürgősségi kórház főorvos-helyettese" - áll a kórház által kiadott közleményben, a halál pontos okát nem közölték. Maximisin egyike volt azoknak az orvosoknak, akik először kezelték a tavaly novicsokkal megmérgezett orosz ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt - írja a CNN-re hivatkozva a Telex.hu.

Navalnijt tavaly augusztus 20-án szállították az 1. számú omszki sürgősségi kórházba, miután - feltehetően az FSZB tisztjei - idegmérget helyeztek el az alsónadrágján, a Tomszkból Moszkvába tartó repülőúton pedig rosszul lett. A gép Omszkban szakította meg az útját, Navalnij így került a helyi kórházba. Maximisin a kórház egyik legtapasztaltabb orvosa volt, ennek ellenére nem vett részt a Navalnij kezeléséről tartott kórházi sajtótájékoztatókon.

Navalnijt akkor mesterséges kómába helyezték, majd néhány nappal később egy berlini klinikára szállították, ahol öt hónap alatt épült fel a mérgezésből. Állítása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására akartak végezni vele, a Kreml ezt azonban többször is tagadta.

Navalnij főtanácsadója, Leonyid Volkov a CNN-nek megerősítette, hogy Maximisin felelt Navalnij kezeléséért, konkrétan ő helyezte kómába. "Mindenkinél többet tudott Alekszej állapotáról. Oroszországban nem ritka, hogy az ilyen korú orvosok hirtelen meghalnak, ezért kétlem, hogy bármiféle vizsgálatot indítanának a halála kapcsán" - mondta Volkov.

Alekszandr Murakhovszkij, az omszki régió egészségügyi minisztere szerint, Maximisin 28 évig dolgozott a kórházban, és több ezer ember életét mentette meg.