Az M5S politikusai határozottan elutasították az ABC értesüléseit. Vito Crimi, az olasz kormánypárt ideiglenes politikai vezetője álhírről beszélt, a mozgalom egyik egykori alapítója, Gianroberto Casaleggio fia, Davide pedig rágalmazásról, és jogi ellenlépést ígért.

A spanyol konzervatív napilap címoldalán közölte a venezuelai titkosszolgálat 2010 júliusában keltezett jelentését, miszerint Nicolás Maduro akkori külügyminiszter, az ország későbbi elnöke 3,5 millió euróval finanszírozta az Öt Csillag Mozgalmat. Venezuela elnöke akkor Hugo Chávez volt.

QP | Quality Placement

Az összeget készpénzben Milánóban egy aktatáskában adták át Gianroberto Casaleggiónak. A közvetítő Giancarlo Di Martino, a latin-amerikai ország milánói konzulja volt.

Összeesküvés?

Giancarlo Di Martino a La Repubblica című olasz napilapnak hamisnak nevezte a dokumentumot, és "jobboldali összeesküvésről" beszélt.
Az ügy tovább növelte az M5S-en belüli feszültséget. A párt politikai vezetője, Luigi Di Maio januárban lemondott, és az M5S új kongresszusra készült, melyet a koronavírus-járvány miatt elhalasztottak. A vészhelyzet végeztével a párt mozgalmi szárnyát képviselő Alessandro Di Battista a kongresszus megtartását szorgalmazta, nem titkolva, hogy az M5S élére pályázik. Sajtóértesülések szerint a mozgalmat alapító Beppe Grillo azonban legszívesebben a miniszterelnökre, Giuseppe Contéra bízná a párt vezetését.

Contéval jobb lenne

Felmérések szerint Giuseppe Contéval az M5S húsz és harminc százalék közötti támogatottsággal bírna, megközelítve a mostani legnagyobb pártot, a 27 százalékon álló Ligát, melyet Matteo Salvini vezet.

A Beppe Grillo humorista és Gianroberto Casaleggio vállalkozó alapította mozgalom 2009-ben alakult át párttá. 2013-ban jutott be a római parlamentbe, és több mint 25 százalékkal a legnagyobb politikai erőnek bizonyult. A két évvel ezelőtti parlamenti választásokon 32 százalék fölött teljesített, egyedül azonban nem tudott kormányt alakítani, így először a Matteo Salvini vezette Ligával, tavaly szeptembertől pedig a baloldali Demokrata Párttal (PD) lépett szövetségre. Miniszterelnökként a párton kívüli jogászprofesszor Giuseppe Contét választotta. Az M5S jelenlegi támogatottsága 16 százalék körüli.