Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az M5S politikusai határozottan elutasították az ABC értesüléseit. Vito Crimi, az olasz kormánypárt ideiglenes politikai vezetője álhírről beszélt, a mozgalom egyik egykori alapítója, Gianroberto Casaleggio fia, Davide pedig rágalmazásról, és jogi ellenlépést ígért.

A spanyol konzervatív napilap címoldalán közölte a venezuelai titkosszolgálat 2010 júliusában keltezett jelentését, miszerint Nicolás Maduro akkori külügyminiszter, az ország későbbi elnöke 3,5 millió euróval finanszírozta az Öt Csillag Mozgalmat. Venezuela elnöke akkor Hugo Chávez volt.

Az összeget készpénzben Milánóban egy aktatáskában adták át Gianroberto Casaleggiónak. A közvetítő Giancarlo Di Martino, a latin-amerikai ország milánói konzulja volt.

Összeesküvés?

Giancarlo Di Martino a La Repubblica című olasz napilapnak hamisnak nevezte a dokumentumot, és "jobboldali összeesküvésről" beszélt.
Az ügy tovább növelte az M5S-en belüli feszültséget. A párt politikai vezetője, Luigi Di Maio januárban lemondott, és az M5S új kongresszusra készült, melyet a koronavírus-járvány miatt elhalasztottak. A vészhelyzet végeztével a párt mozgalmi szárnyát képviselő Alessandro Di Battista a kongresszus megtartását szorgalmazta, nem titkolva, hogy az M5S élére pályázik. Sajtóértesülések szerint a mozgalmat alapító Beppe Grillo azonban legszívesebben a miniszterelnökre, Giuseppe Contéra bízná a párt vezetését.

Contéval jobb lenne

Felmérések szerint Giuseppe Contéval az M5S húsz és harminc százalék közötti támogatottsággal bírna, megközelítve a mostani legnagyobb pártot, a 27 százalékon álló Ligát, melyet Matteo Salvini vezet.

A Beppe Grillo humorista és Gianroberto Casaleggio vállalkozó alapította mozgalom 2009-ben alakult át párttá. 2013-ban jutott be a római parlamentbe, és több mint 25 százalékkal a legnagyobb politikai erőnek bizonyult. A két évvel ezelőtti parlamenti választásokon 32 százalék fölött teljesített, egyedül azonban nem tudott kormányt alakítani, így először a Matteo Salvini vezette Ligával, tavaly szeptembertől pedig a baloldali Demokrata Párttal (PD) lépett szövetségre. Miniszterelnökként a párton kívüli jogászprofesszor Giuseppe Contét választotta. Az M5S jelenlegi támogatottsága 16 százalék körüli.