Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Edward Snowden az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szerződéses alkalmazottja volt. Az NSA hawaii kirendeltségén dolgozott és szerzett meg illetéktelenül szigorúan titkos dokumentumokat, amelyeket 2013-ban továbbadott a sajtónak. A dokumentumok az Egyesült Államok belföldi megfigyelési, lehallgatási programjairól lebbentették fel a fátylat. Snowden, aki ellen a hírszerzési törvény megsértése miatt vádat emeltek, Moszkvában kapott menekültstátuszt, amelyet nemrégiben hosszabbítottak meg 2020-ig. A tavalyi amerikai elnökválasztási kampányban gyakran érte az a vád, hogy segít Moszkvának beavatkozni a választási folyamatba - idézi fel az eseményeket az MTI tudósítása.

Az NBC televízió amerikai hírszerzési információkra hivatkozva közölte: Moszkva azt fontolgatja, hogy Donald Trump elnöknek tett gesztusként kiadja Edward Snowdent.

Donald Trump Snowdent mindig is kémnek és hazaárulónak nevezte, aki szerinte megérdemli a halálbüntetést. Az NBC azt állítja: információit az amerikai hírszerzői közösségből többen is megerősítették, sőt pontosították. Ezek szerint az amerikai hírszerzésnek állítólag a Snowden kiadatását tárgyaló orosz beszélgetések és feljegyzések vannak a birtokában. Ezeket az anyagokat az amerikaiak már Trump elnöki beiktatása után gyűjtötték.

Még nem aggódik

A televízió megszólaltatta Snowden ügyvédjét, Ben Wiznert, ő azonban közölte: nincsenek információi az esetleges kiadatásról. "A Snowden-csapat nem kapott jelzéseket és nincs oka aggodalomra" - jelentette ki.

A pénteken este sugárzott riport után Edward Snowden Twitter-bejegyzésben hangsúlyozta, hogy "végre, itt a megfellebbezhetetlen bizonyíték arra, hogy soha nem működtem együtt az orosz hírszerzéssel". A volt NSA-alkalmazott hozzátette: "egyetlen ország sem árusítja ki a kémjeit, mert akkor a többiek félhetnek, hogy ők lesznek a következők".

Az NBC riportjában szót kapott Juan Zarate, aki George W. Bush elnöksége idején a terrorelhárításért felelős helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó volt. Zarate óvatosságra intette a Trump-kormányzatot.

Már nincs rá szükség?

"Oroszország ezen csakis nyerhet. Snowdenből már kiszedtek minden információt, amire csak szükségük volt, és bizonyosan felhasználták őt a kibertámadásokban is" - fogalmazott a szakember. Juan Zarate szerint Snowden kiadatásával az oroszok éppen azt jelezhetik, hogy szeretnék javítani a kapcsolatokat és az együttműködést az új amerikai kormányzattal, ám az amerikai belpolitikában ennek szerinte kétségtelenül ellentmondásos következményei lennének. "Ez az egész talán édes muzsika lenne Putyin fülének" - szögezte le a volt helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó.

Az NBC megkereste a Fehér Házat is, az elnöki hivatal azonban nem kommentálta az értesüléseket. Cáfolta a Snowden kiadatásáról szóló információkat Vlagyimir Putyin elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov is.