Először fordult elő október óta, hogy a világ két legjelentősebb olajfajtája, a Brent és a WTI elérte a hordónként 50 dolláros szintet, ám kérdés, mi lesz ezután - írja a CNBC. A szakértők nem értenek egyet abban, hogy folytatódhat-e a növekedési trend vagy itt a vége az olajtermelő országoknak kedvező drágulásnak.

A fekete arany ára annak köszönhetően emelkedett az elmúlt két hónapban, hogy néhány véletlenszerű esemény, például a kanadai olajhomok-kitermelést akadályozó erdőtűz vagy a rendszeresen visszatérő nigériai belháború, segített a kínálat túlsúlyának enyhítésében.

A múlt hét végi csúcs után kissé visszakorrigált az olajár, ám így is 49 dollár/hordó felett maradt május utolsó napjaiban. A szakértők nem várnak semmilyen a piaci kínálatot befolyásoló döntést az OPEC csütörtöki, menetrend szerinti tanácskozásától.

Évekig fog tartani

Várhatóan lejtőre kerül a piac - véli Christian Gattiker-Ericsson, a Julius Baer bank vezető stratégája. A fekete arany árának új normális sávja 35 és 50 dollár közé fog esni attól függően, hogyan alakul a világpiaci kínálat.

Könnyen előfordulhat, hogy hamarosan újra az alsó szélsőértékhez közelít majd az olajár - fejtegette a szakember. Gattiker-Ericsson szerint olyan erős túlkínálat alakult ki az elmúlt években, hogy két-három év is eltelhet addig, amíg a világgazdaság lenyeli a felesleget.

Lehet, hogy nem, vagy mégis

Mások is hasonló véleményen vannak. A múlt héten az UBS árupiaci elemzői azt jósolták, hogy a fekete aranyért hordónként átlag 49 dollárt kell majd adni 2016 utolsó három hónapjában. A bank némi pluszt, 55 dollár/hordós árat vár 2017-re. Jason Gammel a Jefferies befektetési bank elemzője azonban az árak határozott további emelkedésére számít.

Ugyanakkor vannak ultranegatív előrejelzések is. Francesco Flia, a Fasanara Capital tőketársaság vezérigazgatója úgy véli, hogy a következő tíz évben 10 dollárra zuhanhat a fekete arany ára.

Ennek két fő oka lehet, az egyik, hogy újabb technológiai áttörések történnek, amelyek olcsóvá teszik a nem hagyományos kitermelést, a másik a tárolási technológiák fejlődése. Hogy ebből mit láthatnak az autósok a benzinkutaknál - ha teljesül a jóslat -, az attól függ, mennyivel emeli az üzemanyagok adóját a kormány és a parlament.