Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görög repülésügyi források azt közölték az AFP francai hírügynökséggel, hogy az EgyptAir éjszaka eltűnt gépe Katpatosz szigete mellett zuhanhatott a tengerbe. Ez a sziget egyébként egy viszonylag kevéssé ismert turistaparadicsom a görög szigetvilág déli részén.

Ha kiderül, hogy a repülőgép és utasai terrortámadás áldozatai lettek, az súlyos kérdéseket fog felvetni a párizsi Charles de Gaulle repülőtér biztonságával kapcsolatban - véli Hugh Schofield, a BBC párizsi tudósítója. Vajon történt-e valamilyen komoly mulasztás, ami lehetővé tette egy bomba felcsempészését a gépre? - ez a kérdés izgatja már most is a szakértőket.

Frissítés!

Egy Párizsban tartott sajtótájékoztatón aztán François Hollande francia elnök azt mondta, hogy minden eddigi információ arra utal, hogy a gép lezuhant - írta az Index.

Szigorították a szigort

A Charles de Gaulle biztonsági rendszere már most is rendkívül szigorú. A tavalyi bombamerényletek után, az elmúlt hónapokban tovább erősítették az ellenőrzéseket. Ennek látható jele, hogy katonai járőrök cirkálnak a repülőtéren. Ami azonban még ennél is fontosabb: feltűnés nélkül ellenőrzik a gépek személyzetét és utasait.

Az elmúlt években egyetlen gyenge pontot találtak: kiderült, hogy a gépek földi kiszolgáló személyzetében sok olyan alkalmazott dolgozik, aki a francia főváros bevándorlók lakta negyedeiből származik. Tavaly felülvizsgálták mind a 86 ezer repülőtéri alkalmazottat. Több mint hatvan dolgozó engedélyét vonták vissza, mivel attól tartottak, hogy kapcsolatban állnak iszlám radikálisokkal.

További lehetőség, hogy a bomba - feltéve persze, hogy volt a gépen robbanószerkezet - valahol máshol került fel a gépre.

Baleset volt? - Megszólalt az egyiptomi külügy

Az egyiptomi külügyminisztérium közleményt adott ki a BBC szerint, amelyben arra utalnak, hogy a gép lezuhant. A BBC szerint ez az első olyan jelzés Egyiptom részéről, ami arról szól, hogy az MS804-es gép lezuhanhatott. A közleményben az áll, hogy az egyiptomi és francia külügyminiszter részvétét fejezte ki és egyetértett abban, hogy együttműködnek az ügy felderítésében. Ezidáig viszont az egyiptomi elnök vagy miniszterelnök nem szólalt meg az ügyben.

Látniuk kellett!

Meg lennék lepve, ha a térségben lévő katonai erők nem tudnák pontosan mi történt az egyiptomi utasszállító géppel - állítja Chris Philips, korábbi terrorelhárító parancsnok. Az érintett körzetet ugyanis erősen ellenőrzik több ország védelmi erői is, mivel közel van a közel-keleti háborús zónákhoz.

A szakértő szerint a délutáni órákig sokkal több mindent meg fogunk tudni a katasztrófáról, mint amit most sejtünk. A BBC tudósítása szerint ellentmondásos hírek érkeznek arról, hogy a gép vészjelzést adott volna. A hírt az egyiptomi hadsereg cáfolta, miközben a nyilvánosságra került információk szerint az EgyptAir vészjelzését az egyiptomi hadsereg helyi idő szerint 4:26-kor megkaphatta, ez viszont majdnem két órával azután volt, hogy a gép eltűnt.

Az egyiptomi polgári repülésért felelős miniszter, Sherif Fathy ugyanakkor arra szólította fel a médiát a BBC tudósítás szerint, hogy ne vonjanak le elhamarkodott következtetéseket arról, mi állhat a gép eltűnése mögött.