Nagyon figyel a Kínából érkező hírekre Mohamed El-Erian, az Allianz biztosítócsoport vezető gazdasági tanácsadója, aki a Pimco befektetési alap vezérigazgatójaként és befektetési igazgatójaként vált ismertté. El-Erian és a Pimco alapítója, Bill Gross közösen dolgozták ki azt az elméletet, amely lassúbb növekedést és alacsonyabb hozamokat vár a tőkepiacokon a következő években. A CNBC-nek adott interjújában, nem a szokásos okokkal magyarázta Kína iránti érdeklődését.

A világ második legnagyobb gazdasága lassul, ami utat nyit azelőtt, hogy felszínre kerüljenek a mélyben rejlő gondjai - fejtegette. Különösen fontosak ezek közül az ismert pénzügyi nehézségek, a helyhatóságok irányítása alatt álló árnyékbankrendszer, amely hitelezési buborékot fúj, illetve a tőzsde nehézségei.

Kína legfontosabb tőzsdeindexe, a Shanghai composite az elmúlt időszakban 30 százalékot zuhant, miután az ezt megelőző egy évben 150 százalékkal erősödött. A kormány válaszul felfüggesztette az első tőzsdei kibocsátásokat és korlátozta a nagy tőzsdei befektetők részvényeladásait.

Erejét vesztett mozdony

El-Erian mindezek alapján nem állítja azt, hogy a kínai gazdaságra valamiféle összeomlás várna. A pekingi vezetésnek megvannak az eszközei  ahhoz, hogy kézben tartsa a folyamatokat, azaz biztosítsa az úgynevezett soft landinget. Ugyanakkor már nem Kínát tartja a világgazdaság mozdonyának, aminek hatása lesz a vállalatok lehetőségeire és az árupiacra is, ugyanis mérsékelni fogja a termékek, szolgáltatások és a nyersanyagok iránti keresletet.

A szakember nem akarja túlértékelni a Fed kamatemelését, amelynek hatását igyekeznek beárazni a befektetők. Ez csak az egyik tényező, amely számottevő hatással van a reálgazdaságra és a befektetési eszközök piacára. Szerinte legalább ilyen fontos, hogy nincs olyan országa, országcsoportja a világnak, amely lendületben tartaná a gazdasági növekedést.

Vége a pénzesőnek

Korábban ezt a szerepet játszotta a legnagyobb feltörekvő országok csoportja, a BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika). Most azonban azt látjuk, hogy ennek az ötösfogatnak minden országa gondokkal küszködik. Csak az indiai gazdaság van sínen többé-kevésbé.

El-Erian szerint mindez azt jelenti, hogy vége a  könnyű tőzsdézés időszakának. Az elmúlt években a központi bankok monetáris enyhítései pénzzel árasztották el a piacokat, manipulált árak alakultak ki, aminek részben vége szakad. Ezért a szakember szerint visszatér azaz időszak, amikor a tőzsdézőknek alaposan oda kell figyelniük mibe fektetik a pénzüket.

Jó ötletnek tűnik, ha vagyonunk egy részét tartalékolják, hogy amikor kitisztul a kép a manipuláció elhalása után, akkor be tudjanak szállni a jónak ígérkező üzletekbe. Emellett továbbra is érdemes szétnézni a kisebb likviditású részvények piacán, mert ezek árát nem érintették olyan erősen a jegybanki manipulációk, mint a nagy forgalmú papírokét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!