Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lapok címlapjain csupa kedvezőtlen hírt olvashatunk Európáról. Németországban váratlanul visszaestek a feldolgozóipari megrendelések. Az eurózóna szeptemberi beszerzési menedzserindexe a korábban feltételezettnél gyengébb gazdasági aktivitásról ad számot. És a legkellemetlenebb információ: az európai munkanélküliségi ráta beragadt 9,5 százalékon - kezdi elemzését a CNBC-n Geoff Cutmore.

Az év végének közeledtével az adatok azt sugallják, hogy az európai gazdaság kilábalása lassulni kezdett, ami azért különösen kellemetlen, mert ez azt mutatja, hogy fittyet hány az Európai Központi Bank (ECB) erőteljes gazdaságösztönöző beavatkozására. Az európai jegybank február óta havonta 60 milliárd euróért vásárol kötvényeket az eurózóna tagállamaiban, hogy a pénzkínálat növelésével lendületet adjon a gazdaságnak.

Ne írjuk le!

Nagy a kísértés, hogy úgy lássuk Európát, mint aminek múltjában találhatók dicsőséges, szép pillanatok is, ám a jövője nem igazán ígér ilyesmit. Az olyan technológiai kunsztok, mint a francia-brit fejlesztésű, a hangsebességnél gyorsabb Concorde utasszállítói repülőgép vagy a TGV expresszvasút csak az utolsó dobásai egy régiónak, amely ma már nem versenyképes a világgazdaságban és most kezd böjtölni azért, hogy évtizedeken át lehetőségei felett élt.

Christine Lagarde, az IMF igazgatója nemrégiben mutatott rá az utóbbira: az eurózóna hét évvel a pénzügyi válság után még mindig 900 milliárd euró behajthatatlan adósságot görget maga előtt. A CNBC szakírója ennek ellenére úgy véli, hogy ha egy kicsit elszakadunk a havi makroadatoktól, akkor van okunk némi optimizmusra.

Innovációban az élen

Messzebbről nézve azt láthatjuk, hogy az elmúlt 12 hónapban 22 európai országban csökkent a munkanélküliségi ráta. A második negyedévben mind a 28 EU-tagállam GDP-je növekedett, kivéve Franciaországot, ahol stagnált. A háztartások fogyasztása egyértelműen hozzájárult a bővüléshez mind az eurózónában, mint a 28 tagú Európai Unióban.

Európa elhanyagolt gyermekei, a kelet-közép-európai országok is kezdik visszanyerni erejüket. Csehország, Horvátország, Szlovákia és a balti államok két-három százalékos pluszra számíthatnak 2015-ben. Hosszú út áll még előttük, de a világon ez az egyik olyan régió, amely nettó haszonélvezője az alacsony olaj- és nyersanyagáraknak.

A fogyasztási, azaz a keresleti oldalon túl a kínálati oldalról is érkezett néhány jó hír. Az európai országok jól szerepeltek a nemrégiben megjelent Globan Innovation Indexen. Svájc lett az első Nagy-Britannia, Svédország és Hollandia, illetve az USA előtt. Írország, amelyen alaposan végigvertek az elmúlt évek válsághullámai, szintén jól szerepelt - a 11. helyen végzett a 25 ország összehasonlításában.

Ne bontsunk pezsgőt, de...

A vállalatok szintén elég jól muzsikálnak: magasabb osztalékkal és profitokkal okoznak örömet befektetőiknek, mint korábban. Az elmúlt öt év legjobb negyedévét produkálták 2015 márciusa és júniusa között. A harmadik negyedév is jól alakulhat annak ellenére, hogy valamelyest romlottak a makrogazdasági kilátások. A szakértők különösen figyelemreméltónak tartják a pénzügyi szektorban fizetett osztalékokat.

Nincs itt az ideje, hogy pezsgőt bontsunk! - véli a CNBC publicistája. A Volkswagen botránya sokáig el fogja homályosítani a jó híreket és a német autóipar jókora büntetésekre számíthat. Európa küszködik a menekültválsággal, Görögország problémáját pedig nem oldották meg, csak tovább halogatják.

Ennek ellenére hibát követ el az a befektető, amely leírja Európát. Az öreg kontinensnek különös képessége van arra, hogy éppen akkor álljon talpra, amikor az újságok nyomdába küldik a haláláról szóló gyászjelentést.