A hosszabbítást a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat kérte, arra hivatkozva, hogy Navalnijt három alkalommal is felelősségre vonták a közigazgatási törvények megsértése miatt. A politikust a hatósággal való szembeszegülés és nem engedélyezett tüntetések szervezése címén vonták felelősségre.

Navalnij, aki ügyvédjének betegségére hivatkozva a tárgyalás alatt több alkalommal is eredménytelenül kérte az eljárás felfüggesztését, közölte, hogy fellebbezni fog a moszkvai városi bíróságnál. Olga Mihajlova, a politikus jogi képviselője az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy az ítélet, hatálybalépése esetén, meghosszabbíthatja Navalnijnak a választásoktól való eltiltását - a politikus 2021-ig már így sem élhet passzív választójogával -, és egyúttal alapot adhat a büntetés-végrehajtásnak arra, hogy kérvényezze a felfüggesztett szabadságvesztés letöltendőre változtatását.

A bíróság az úgynevezett Kirovlesz-ügyben hozott ítéletet. Navalnijt és vádlott-társát, Pjotr Oficerov üzletembert egy bíróság - az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) határozata alapján megismételt eljárás során - tavaly februárban bűnösnek találta 16 millió rubeles sikkasztás miatt. A politikus öt-, Oficerov pedig négyévi felfüggesztett börtönbüntetést kapott, fejenként 500 ezer rubeles pénzbírság mellett. Az ítélet a fellebbezés elutasításával hatályba lépett.

A verdikt kihirdetésénél Navalnij jogi képviselője közölte, hogy ismét az EJEB-hez fordul, amely 2016. februárban 3,4 millió rubeles kártérítést ítélt meg a politikusnak azon a címen, hogy a Kirovlesz-ügyben 2013-ban elindított, első bírósági eljárás során az illetékes orosz törvényszék megsértette a politikus emberi jogait. Emiatt az orosz legfelsőbb bíróság 2016 novemberében megsemmisítette az ítéletet, és elrendelte a perújrafelvételt.

Navalnij, aki 2009-től Nyikita Belih kirovi kormányzó tanácsadója volt, az eredeti perben ötévi letöltendő börtönbüntetést kapott. A második eljárás ezt felfüggesztettre változtatta, mindkét elítélt esetében meghagyva az eredetileg meghatározott pénzbírságot.

Belihet egyébként 2016 júniusában 400 ezer eurónyi kenőpénz elfogadásának vádjával letartóztatták, majd idén februárban nyolcévi letöltendő szabadságvesztésre ítélték. A volt kormányzó tagadta bűnösségét.

Egy moszkvai bíróság egy másik, az úgynevezett Yves Rocher-ügyben tavaly augusztusban az eredeti időszakhoz képes szintén egy évvel, 2020. december 30-ig hosszabbította meg Navalnij felfüggesztett szabadságvesztésének próbaidejét, ami miatt a politikus nem is jelöltetheti magát választott tisztségre.

Az Yves Rocher-ügyben Navalnijt és fivérét eredetileg 2014 végén ítélték el csalás és pénzmosás vádjával. A politikusra három és fél év felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

A vád szerint a fivérek 4 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának és egy másik cégnek. Az ítélet annak ellenére született meg, hogy a francia kozmetikai vállalat pénzügyi igazgatója közölte: cége "semmilyen kárt" nem szenvedett a Navalnijék szállítmányozási cégével folytatott együttműködés során. Az EJEB 2017 októberében igazságtalannak minősítette az ítéletet, és felülvizsgálatot kért, de az orosz legfelsőbb bíróság idén áprilisban helybenhagyta azt.

A 42 éves Alekszej Navalnij - aki a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt - a 2013-as moszkvai polgármester-választáson meglepetésre a második helyen futott be. A politikus, aki az elmúlt két év során több országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett, az idén márciusi elnökválasztáson megpróbálta Vlagyimir Putyin kihívójaként pozícionálni magát, ám a Központi Választási Bizottság - a függőben lévő büntetéseire hivatkozva - elutasította jelöltként való bejegyzését.

Forrás: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP