A távoli Északon, a Kara-tengeren a Rosznyefty megindított a világ legambiciózusabb offshore gáz- és olaj-kitermelési projektjét. Az egykor, miniszterelnök-helyettes korábban csak "energiacárnak" becézett Igor Szecsin, a legnagyobb, állami tulajdonban levő olajcég elnöke bejelentette, hogy megkezdték a fúrást, amit vállalata és az ExxonMobil kutatása előzött meg.

Szecsin szerint a projekt jelentősége világméretű, a lelőhely tartaléka a szaúd-arábiaival vetekszik, és messze felülmúlja a Mexikói-öbölét, Alaszkáét és Kanadáét.

A fúrás ünnepélyes megkezdésén telekonferencián részt vett Vlagyimir Putyin orosz elnök is, kiemelendő az esemény fontosságát - jelentette az ITAR-TASZSZ. Az államfő hangsúlyozta, hogy a projekt sok szempontból egyedülálló, a legkorszerűbb technológiát alkalmazza, s azt bizonyítja: a jelenlegi nehéz politikai helyzetben is győz a pragmatizmus és a józan ész.

A fúrást végző West Alpha tengeri fúrótoronyt a North Atlantic Drilling norvég vállalat szállította, 1900 tengeri mérföldet utazott a helyszínig, 108,5 méter magas és több mint 30 ezer tonnás.