Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakértők már az elmúlt év végén jelezték, hogy a feltörekvő országok előre fogják hozni állampapír-kibocsátásaikat az év elejére, így próbálnak minél több pénzt kikanalazni maguknak a világ pénzügyi rendszerében áramló tőkéből, mielőtt a Fed belehúz a tapírba (tapering), azaz tovább folytatja monetáris enyhítése visszavonását. Az utóbbi az elmúlt másfél évben olyan pénzbőséget teremtett, amely viszonylag olcsóvá tette számukra a hitelfelvételt.

Lengyelország kétmilliárd euró értékben bocsátott ki tízéves papírokat múlt szerdán, Szlovákia másnap másfél milliárdos pakkal követte. Lettország, Románia és Szlovénia a napokban készül hasonló lépésre, míg a régión kívül Kenya és Izrael bízott meg bankokat kötvénykibocsátás előkészítésével. A Fed első hátráló lépése ugyan a várnál kevésbé drágította meg a forrásokat - amit elemzők azzal magyaráznak, hogy a korábbi havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlást csak tízmilliárddal mérsékelték -, a feltörekvő országok kormányai láthatóan nem akarják a szerencsére bízni hitelfelvételeik árát.

Erős kezdés

A befektetők egyelőre szívesen veszik a viszonylag jó megtérülést ígérő papírokat, amit jól mutat, hogy az év eleji kibocsátások némelyikét erősen túljegyezték. A feltörekvő országok 2014 januárjában eddig 18,5 milliárd dollár friss kölcsönt vettek fel, míg 2013. január elején csak 11,3 milliárd dollár, 2012 azonos időszakában pedig 16,9 milliárd dollár volt ez a szám - derül ki a Reuters összehasonlításából.

Lengyelország láthatóan bízik a gyors gazdasági kilábalásban: 2013 második felében egymás után lépett piacra a tervezettnél előbbre hozott kibocsátásokkal. A kétmilliárd eurós idei csomagot 3,032 százalékos hozammal jegyezték le, miután a piacon lévő 2024. júliusi lejáratú kötvények hozama előző nap 2,89 százalékra esett - jelentette a Bloomberg.

Gyerünk tovább!

Mateusz Szczurek pénzügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány január végéig le akarja zavarni a 2014-re tervezett kötvénykibocsátások felét. A két nappal korábbi aukciót követően kiadott közlemény szerint a tízmilliárdos forrásbevonással az idei hitelfelvétel 35 százalékánál tartanak.

Varsó következő lépése egy dollárkibocsátás lehet, egymilliárdos értékben, amivel a Commerzbank elemzői szerint nagyjából be is fejezhetik az idei devizakötvény-kibocsátásokat.

Az 1,5 milliárd eurós szlovák aukcióra, amelyen 15 éves papírokat értékesítettek, négymilliárdnyi ajánlat érkezett. Ennek köszönhetően tíz bázisponttal, 105 pontra csökkent a referenciahozamhoz (mid-swaps) fizetett prémium. A Citigroup szerint a gazdaság vártnál jobb 2013-as teljesítménye és a fellendülés folytatódásának jelei vonzzák a befektetőket a szlovák állampapírpiacra.

Lettország eleve azt tervezte, hogy az euró január 1-jei bevezetése után vesz fel újabb hitelt, mert ez a lépés önmagában - a Fed lépéséről függetlenül - vonzóbbá teszi a balti országot. Riga a múlt héten jelentette be, hogy megbízott három nagybankot egy eurókötvény-kibocsátás előkészítésével. A pénzügyminisztérium decemberi előrejelzése szerint idén összesen kétmilliárd euró friss kölcsönre lehet szüksége az országnak