Az elmúlt hét során újabb 25 ezer ember vált munkanélkülivé az Egyesült Államokban, azt követően, hogy egy héttel korábban 30 ezer ember került utcára - írta a MarketWatch. Az előző heti tengerentúli munkaerőpiaci jelentést itt olvashatja.

A mostani adat - szemben az előző héten nyilvánosságra hozottal - felülmúlta a szakértői várakozásokat. Az elemzők arra számítottak, hogy évesítve 570 ezerre emelkedik a hét végére a munkanélküliek aránya a tengerentúlon, ám a valóságban számuk 584 ezerre ugrott az előző héten regisztrált 554 ezerről - derült ki a washingtoni munkaügyi minisztérium közleményéből (a minisztérium az előző héten közölt adatot ismét felfelé volt kénytelen módosítani, méghozzá 5 ezer fővel 559 ezerre).

A friss munkanélküliek arányát az előző adatnál pontosabban mérő négyhetes mozgóátlag azonban továbbra is csökkenő trendet jelez; az elmúlt hét során 8250 fővel - az elmúlt héten regisztráltnak kevesebb mint felével - csökkent a szezonálisan kiigazított, évesített adat 559 ezerre.

A munkanélküli segélyben hosszabb távon részesülők aránya tovább csökkent az elmúlt hét során, szintén kisebb mértékben, mint az előző héten, ezúttal 54 ezerrel 6,19 millió főre (a friss adatközléssel párhuzamosan az előző heti adatot 6,22 millióról 6,225 millióra módosították az újraszámolást követően).

A hosszú távon szociális segélyben részesülő állástalanok arányának alakulását mérő négyhetes mozgóátlag is apadt, 131 750 fővel 6,41 millióra.

A szakértők továbbra is úgy vélik, a munkanélküli segélyért először folyamodók aránya jelentősen felette marad annak a 325 ezernek, amelyet még egy egészséges munkaerőpiac még elbír.