Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A varsói kormány olyan törvényjavaslatot készül beterjeszteni a parlament elé, amely utat nyitna a gigantikus offshore szélerőmű-beruházások előtt - adta hírül a The News hírportál. Zbigniew Grydlas, az üggyel foglalkozó parlamenti bizottság kormánypárti elnöke azt mondta, hogy összesen 6 gigawattnyi teljesítményre képes rendszert telepítenének 2030-ig, amit 2040-re 10 gigawattra emelhetnek. (Paks kapacitása 2 gigawatt.)

Grydlas szerint a lengyel cégek már most is jelentős szereplői az offshore szélenergiával foglalkozó iparágnak, ám eddig külföldi megrendelőknek gyártottak szélfarmokhoz szükséges berendezéseket. A lengyelországi beruházásban kezdetben 40-50 százalék lehet a helyi vállalatok súlya, ami szerinte felmehet 80 százalékra.

A PGE, Lengyelország legnagyobb áramtermelő vállalata azt állítja, hogy képes lenne létrehozni egy 1 gigawattos rendszert 12-14 milliárd z³oty (1000 milliárd forint) körüli áron. (A paksi bővítéseben két 1,2 gigawattos atomreaktort telepítenek 4000 ezer milliárd forint körüli áron a csatlakozó beruházások és a hulladékkezelés pluszköltsége nélkül.)

A fotó forrása: Shutterstock