Japán kommentárok szerint az ügy a vasárnap esedékes felsőházi parlamenti választást megelőző kampány része. Megfigyelők szerint Kan vélhetően az alapvetően atomellenes közhangulatot akarja felkorbácsolni Abe ellen a választások előtt.

Szerdai japán sajtóhírek szerint Kan Abe egy 2011. májusi írását nehezményezi, amelyben a mostani kormányfő azt állította róla, hogy hazudott szerepéről a fukusimai helyzet kezelését illetően, és a valósnál jobb színben tüntette fel magát.

Kan a fukusimai katasztrófa óta az atomenergia egyik legvehemensebb bírálójának számít Japánban, miközben Abe a leállított nukleáris erőművek mihamarabbi újraindítását szorgalmazza gazdasági okokra hivatkozva.

Abe 2011-es írása konkrétan azt állítja, hogy miközben Kan elmondása szerint maga hozta meg azt a "bátor döntést", hogy tengervíz befecskendezésével hűtsék a fukusimai reaktorokat a hűtőrendszerek leállása után, addig valójában az akkori kormányfő pont ennek ellenkezőjére adott parancsot, amelyet végül a helyszínen dolgozó szakemberek megszegtek.

Kan 11 millió jenes (24,6 millió forint) kártérítést követel Abétól becsületsértésre hivatkozva.

Felmérések az Abe vezette konzervatív Liberális Demokrata Párt jelentős győzelmét valószínűsítik, míg Kan pártja, a balközép Japán Demokrata Párt vélhetően ismét súlyos vereséget szenved majd, miután tavaly decemberben megbukott az alsóházi választásokon.

QP | Quality Placement