Nem egészen egy hónappal azt követően, hogy a ciprusi kormány és parlament, illetve az Európai Unió megegyezett a szigetországnak nyújtatandó kedvezményes hitelről (amelynek egy részét később az IMF átvállalta), több mint harmadával emelni kell a támogatás összegét - derült ki a trojka felfrissített országjelentéséből, amelyet a hét közepén szivárogtattak ki a sajtónak. A korábban számolt 17 milliárd euró helyett - amelyből az EU és az IMF tízmilliárdot vállalt - 23 milliárd eurót kell előteremteni, mégpedig úgy, hogy a hatmilliárdos különbséget a ciprusi félnek kell összeguberálnia. A változtatás lesújtó képet fest az eurózóna pénzügyminisztereiről és szakérértőikről, akik kutya futtában állították össze a csomagot, majd napokon belül változtattak a feltételeken, miután kiderült, hogy a 100 ezer eurónál kisebb betétek lefaragása, amit eredetileg javasoltak, elfogadhatatlan a ciprusiaknak.

A módosított elképzelés szerint - amely borítékolhatóan heves ellenállást vált majd ki a szigetország lakosságából és elhúzódó vitákat fog generálni - értékesíteni kell a 13,9 tonnányi ciprusi aranytartalék egy részét. Ebből 400 millió euró folyhat be. További lépésként rá kell hárítani a költségek egy részét a Bank of Cyprus, a legnagyobb kereskedelmi bank hitelezőire. Ennél is durvább azonban, hogy felmerült az egymilliárd eurónál nagyobb ciprusi állampapír-állománnyal rendelkező kötvénytulajdonosok rákényszerítése egy kötvénycserére, azaz az államadósság átütemezése. Görögország tavaly két lépcsőben hasonló módon kerülte el adósságai egy részének visszafizetését - akkor azzal mentegették ezt a lépést, hogy más eurótagország esetén nem ismétlődhet meg.

A trojka jelentése szerint a szigetország GDP-je idén 8,7, jövőre további 3,9 százalékkal zuhanhat, majd 2015-en 1,1 százalékkal bővülhet. Simon Derrick devizapiaci stratéga a Guardiannak nyilatkozva megkérdőjelezte az utóbbi adatot. A ciprusi gazdaság három lábon áll: a bankrendszeren, az ingatlanpiacon és a turizmuson. Az első kiesik, mivel az offshore pénzügyi ipart nem lehet helyreállítani, a második kettő esélyeit pedig a ciprusihoz azonos idegenforgalmi vonzerővel rendelkező Törökország versenye ássa alá. A török líra például 50 százalékkal gyengült 2005 közepe óta.