Szarrisz újságíróknak azt mondta, hogy az ország legnagyobb hitelintézetében, a Bank of Cyprusban elhelyezett 100 ezer euró feletti betétekre 25 százalékig terjedő egyszeri illeték kiszabását tervezik. Ez jelentősen magasabb a korábbi javaslatnál, amelyben minden, 100 ezer euró feletti nagybetét 15,6 százalékos egyszeri megadóztatásáról volt szó.

A pénzügyminiszter szerint jelentős előrelépés történt a "trojka" - vagyis az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - képviselőivel folytatott tárgyalásokon, amelyek szombaton estére lezárulhatnak.

A CNA hivatalos ciprusi hírügynökség korábban azt jelentette, hogy Nikosz Anasztasziadisz elnök szombaton Brüsszelbe utazik, hogy az Európai Unió vezetőivel újabb tárgyalásokat folytasson a mentőcsomagról, még az euróövezet pénzügyminiszterei által Ciprus miatt vasárnapra meghirdetett rendkívüli találkozó előtt.

A "trojka" nyomására ugyanakkor a nicosiai hatóságoknak a jelek szerint módosítaniuk kellett terveiket. Brüsszelben azt közölték, hogy Anasztasziadisz és az euróövezeti pénzügyminiszterek találkozójára csak az után kerülhet sor, ha a ciprusi kormány előzőleg jóváhagyja a betétek egyszeri megadóztatásának tervét.

Ciprusnak vasárnapig 5,8 milliárd euró önrészt kell előteremtenie az euróövezeti pénzügyminiszterek által múlt szombaton jóváhagyott 10 milliárd eurós mentőöv folyósításának feltételéül. Az EKB ugyanis leszögezte, hogy megállapodás híján csak vasárnapig biztosítja a ciprusi bankok életben maradásához szükséges likviditást.

A nicosiai parlament péntek este intézkedéseket fogadott el annak érdekében, hogy életbe léphessen az euróövezeti mentőcsomag. Nagy többséggel jóváhagyták a tőkemozgások korlátozását és egy szolidaritási alap létrehozását a bankok újratőkésítésére.