Az EU Brüsszeli agytrösztjei keresik a módját annak, hogyan erősíthetnék meg az unió külső határainak ellenőrzését, elsősorban a bevándorlók két fő érkezési országa, Olaszország és Görögország körül - írta a Fiancial Times (FT). Az Európai Bizottság (EB) szerdán, még az EU állam- és kormányfőinek csúcsértekezlete előtt kiszivárogtatott egy dokumentumot, amely egy páneurópai parti őrség és határvédelmi hivatal felállításáról szól.

A szervezet alapját a Frontex, az EU határvédelmi ügynöksége adná. Az új szűrőn átjutó, a frontországokba érkező menekülteket egy rögzített rendszer szerint osztanák el az uniós tagállamok között. A határok lezárása és kerítések építése nem megoldás - jelentette ki Jean-Claude Juncker a bulgáriai és magyarországi drótkerítésekre utalva. Ehelyett közös biztonsági vonalat kell húzni a külső határok mentén, ami több forrást és embert igényel - adott betekintést az EB elképzelésébe.

Valamit valamiért

Az elmúlt hónapokban folytatott európai vita egyik központi eleme az volt, hogy számos kelet-közép-európai EU-tagország az erősebb, közös határvédelemtől tette függővé a rá eső bevándorlási kvóta elfogadását. Elsősorban Görögországgal szembeni elégedetlenségüknek adtak hangot, amelyek keresztül az elmúlt hónapokban akadálytalanul áramlottak a szíriai, iraki és afgán menekültek Európába.

Az FT idézi ezzel kapcsolatban Orbán Viktor keresetlen szavait. Ha a görögök nem képesek megvédeni a határaikat, akkor barátságosan meg kell kérnünk őket, hogy hagyják rá ezt a feladatot az EU más országaira - mondta a magyar miniszterelnök a szerdai csúcsértekezlet előtt Brüsszelben.

Nyomást gyakorolnak rájuk

A csúcs előtt néhány nappal már megjelentek olyan hírek, amelyek arról szóltak, a tanácskozás résztvevői nyomás alá helyezhetik az Görögországot annak érdekében, hogy kérjen kiterjedt EU-s segítséget a határain át Európába igyekvő menekültáradat kezeléséhez. Brüsszeli tisztviselők azt szivárogtatták ki az FT-nek, hogy ez lehet az első lépés azon az úton, amelyen Görögország - és ezzel az EU - külső határának védelme közös európai ellenőrzés alá kerül.

Athén önállóan képtelen ellenőrizni számtalan szigetét, amelyeken partra szállnak a Törökországból gumicsónakokon induló bevándorlók. Ugyanakkor az a magyar javaslat, miszerint az EU de facto vegye át a határellenőrzést az országban, nem keresztülvihető. Az euróválság miatt amúgy is népszerűtlen a külföldiek sertepertélése az országban és a görögök legalább annyira kényesek a szuverenitásukra, mint például a magyarok.

Az előző görög kormány ráadásul nem is törődött ezzel a problémával, mert a hitelezőkkel folytatott vitával volt elfoglalva. Az egy hónapig működő ideiglenes kormány illetékes miniszterével, Jánisz Muzalasszal azonban elégedettek voltak Brüsszelben, mert az uniós hatóságokkal szoros együttműködésben próbálta menteni a menthetőt.

Óvatosan!

Európa külső határainak védelmét az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke, Donald Tusk is az egyik első számú feladatnak tartja. A környezetéből származó hírek szerint ugyanakkor vonakodik attól, hogy európai határőröket sózzanak az érintett országok - elsősorban Görögország és Olaszország - nyakába. Ehelyett vitát kezdeményezne arról, hogy a képesek-e az uniós tagállamok megvédeni a határaikat.

A szerdai csúcs résztvevői végül egyeztettek a görög és az olasz határ védelméről, Tusk azt mondta, hogy Európának változtatnia kell a nyitott ajtók politikáján. Athén és Róma ugyanakkor az EU érvényben lévő menekültügyi szabályozását - az úgynevezett dublini rendszert - teszi felelőssé azért, hogy nem tudnak megbirkózni a menekültáradattal. Orbán Viktor a tanácskozás után sajnálkozásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy nem született megállapodás az EU határainak közös védelméről.

Ami késik, nem múlik?

Ugyanakkor az FT analógiát lát a tagállamok szuverenitását korlátozó korábbi intézkedések és a Frontex hatáskörének lehetséges kibővítése között. Az eurózóna adósságválsága korábbi berzenkedésük ellenére rábírta az övezet tagállamait, hogy adják nagybankjaik ellenőrzési jogainak jelentős részét az Európai Központi Banknak.

A költségvetések előzetes uniós egyeztetésének bevezetése ugyanezt jelenti az adórendszerek és a költségvetési kiadások esetében. Az ezeket véleményező Európai Bizottság olyan javaslatokat fogalmaz meg, amelyeket tanácsos megfogadni.

Év végére lesz javaslat

Brüsszeli tisztviselők elmondása szerint a közös parti őrséggel és határvédelemmel kapcsolatos javaslat az év végére készülhet el. Egy uniós diplomata az amerikai FBI-hoz hasonlította a közös rendészeti erő létrehozását, szarkasztikusan megjegyezve, hogy az USA-nak 150 évre volt szüksége a szövetségi biztonsági hivatal kialakításához...

Az EB tervei szerint menekültek elosztásának állandó rendszeréről szóló tervezet 2016 elején kerülhet a döntéshozók asztalára.

Arról már szerdán határoztak, hogy Olaszországban és Görögországban november közepéig kibővítik az úgynevezett hotspotok rendszerét, amelyeken uniós tisztviselők segítik az érkezők regisztrálását. Athén és Róma ezt is el szerette volna kerülni, mert ezzel mintegy hivataloson erre a két országra hárul a menekültek fogadásának nem kis feladata. A görögök ugyanakkor nyitottak a haditengerészeti segítség elfogadására.