Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyiszlav Goranov bolgár pénzügyminiszter a NOVA tévének nyilatkozva kijelentette: a kormány hajlandó lemondani arról, hogy kötelező helyett önkéntessé tegye a magánnyugdíj-pénztári tagságot, amit úgy értékelt, mint a választás szabadságáról való lemondást.

A pénteken 17 órás vita után minimális többséggel elfogadott törvénymódosítás értelmében a munkaerőpiacra először belépők választhatnak a magán és az állami nyugdíjrendszer között, de aki az állami nyugdíjbiztosítót választhatja, később már nem változtathat. Azok az 1959 után születettek, akik magánnyugdíj-pénztári tagok, rövid időn belül meg kell újítsák tagságukat, ha ezt nem teszik meg, automatikusan átkerülnek az állami rendszerbe.

A Reformista Blokk, a kormányzó GERB párt kisebb koalíciós partnere azzal vádolta annak törvényhozóit, hogy a Brüsszelben tartózkodó miniszterelnök, Bojko Boriszov távollétét kihasználva erőltették át gyorsított ütemben a törvénymódosítást, amit ők elleneztek. Közölték, hogy ez az ügy felboríthatja a kormánykoalíciót. Nyilván ez áll a hátterében a pénzügyminiszter gyors visszatáncolásának, aki hangsúlyozta: senkit sem akarnak arra kényszeríteni, hogy vigye át a pénzét az állami nyugdíjalapba. Az ellenzék szerint az új szabályozás a magánynyugdíj-pénztárak államosítását jelenti, amit Goranov propagandának minősített.