Európa egy hideg kapocs szorításába került, ami a február végén megszokottnál jóval fagyosabb időt és nagy havazásokat okoz olyan területeken is, ahol nincsenek ehhez szokva az emberek - kezdi az meteorológus tudósok ezzel kapcsolatos elméletének ismertetését a Business Insider. A rettentő hideg magyarázata sajátos módon az, hogy van olyan hely a világon, ahol szokatlanul meleg van.

Huzat van

A hideget pestiesen fogalmazva az eurázsiai huzat húzza be Európába. A gúnyosan a "Kelet bestiájának" nevezett időjárási jelenség február végén éppen Anglia és Wales területérét támadta meg, 27 éve nem látott hideget okozva. Rómában a hét végén hóvihart kaptak az emberek a nyakukba, márpedig ez ott enyhén szólva ritka természeti csapás.

A Guardian legutóbbi tudósítása szerint Litvániában legalább hárman haltak meg a mínusz 15 Celsius-fokos hideg miatt. A Magyar Szociális Fórum adatai szerint 2016/2017 telén 203-an fagytak halálra Magyarországon - írta a 24.hu. Egy évvel korábban 66-tal kisebb volt az adat 2005 és 2017 között 2863-an vesztették életüket a tél miatt - volt köztük 11 gyerek és 93 idős ember is.

A furcsa ok

A rettenetes időjárás mögött meghúzódó magyarázat voltaképpen egyszerű: teljesül az átlag. Magyarán az Északi-sarkkör vidékén a szokásoshoz képes megdöbbentően enyhe idő van, ami dél felé kényszeríti a hideg légáramlatokat.

Andrew Freedman meteorológus professzor ahhoz hasonlítja a helyzetet, mint amikor valaki nyitva hagyja egy jégszekrény ajtaján. Ilyenkor a belső fagyos levegő kiáramlik a lakásba, miközben a hűtőszekrény belsejében a szokásos hidegnél langyosabb lesz a levegő.

A Föld északi "csúcsán" az elmúlt napokban mínusz nyolc fokot mértek, ami ugyan nagyon hidegnek tűnik, pedig valójában ez nagyjából 20 Celsius-fokkal "melegebb" a térségben ilyenkor megszokottnál - adta hírül a Reuters. Ezért a jégpáncél például rekordvékonyra soványodott.

Mi jöhet?

Rémisztőbb mindennél, amiről Lars Kaleschke, a Hamburgi Egyetem tengeri jégtakarókkal foglalkozó professzora beszél. Megjegyezte, hogy Grönland felett nyílt víz található, pedig ezen a részen is jégmezőknek kellene lenniük, igaz, a legvékonyabbaknak az Északi-sark térségében. Azért nem fagy meg a víz, mert a hőmérséklet nulla fok felett van - teszi hozzá.

Az őrült időjárás ijesztő erejű és nagyon kitartó - véli a professzor. A kérdés az, hogy ez a fajta szokatlan hideg gyakrabban fog-e jelentkezni, mint korábban, és ha így lesz, akkor milyen sűrűn kell rá számítani. Egyelőre egy véletlenszerű jelenséggel állunk szemben, ezért nehéz tudományos következtetéseket levonni esetleges ismétlődésével kapcsolatban.

A fotó forrása: Maxim Zmeye/AFP