Csehországban április második hetében jelent meg a koronavírus először Brazíliában felfedezett változata, amely amellett, hogy fertőzőbb az eredeti, vuhani vírusnál, még bizonyos fokig ki is fog a védőoltásokon, legalábbis a kínai jó eséllyel hatástalan vele szemben - írta a Radió Praha. A nagy ijedtséget azonban egy megnyugtatónak szánt jelentés követte a hatóságok részéről.

E szerint az a brazil variáns, amely a cseheknél elkezdte fertőzni az embereket, nem az a rendkívül agresszív változat, amely az elmúlt hetekben végigpusztította a dél-amerikai országot és megkeserítette a szomszédai életét is, hanem még egy tavaly felfedezett mutáció, amely valamilyen oknál fogva a P2 elnevezést kapta.

Ezt a Cseh Nemzeti Referencialaboratórium jelentette, amely összevetette a kórokozókról rendelkezésre álló mintáit. A laboratórium arról is tájékoztatást adott, hogy a rendkívül fertőző angol variáns, amely az elmúlt hónapokban Csehországban pusztított, hanyatlóban van. Csehországban sokat javult a járványhelyzet, ám a reprodukciós ráta (amely azt mutatja hány további embernek adja tovább a fertőzést egy fertőzött) még mindig az egyes felett, 1,05-ön áll. Ezt néhány tizedre kellene leszorítani ahhoz, hogy búcsút inthessünk a járványnak.