Emmanuel Macron francia államfő az első világháború befejezésének 100 évfordulója, 2018. november 11. előtt felkereste a világégés legvéresebb franciaországi csatáinak helyszíneit. A megemlékezést arra használta fel, hogy figyelmeztesse honfitársait a nacionalizmus európai újjáéledésének súlyos veszélyeire.

Az embereket azonban, úgy tűnik, nem igazán érdekli ez az üzenet - kezdi tudósítását a Bloomberg. Jobban izgatja őket, hogy az elnök mit tud kínálni a néhai hadszínterek, azaz Franciaország északkeleti részének gazdasági bajaira. A térség ipara az 1970-es évek óta hanyatlik - a helyiek ezzel kapcsolatos kérdéseikre várnak választ a több millió életet követelő háborúval kapcsolatos megemlékezések helyett.

Költői kérdések

Nem újdonság, hogy Macron és a választók két malomban őrölnek. Amikor az államfő a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztet, az utca embere azt kérdezi, miért kell a költségvetési egyensúly javításához éppen a benzin árára rakodó adót növelni és a nyugdíjak növekedését fékezni. Eközben az Európa véres történelmére emlékeztető évforduló árnyékában eljutnak hozzá a nacionalisták ígéretei arról, hogy akkor lesz újra jó az élet Franciaországban, ha visszaszerzi az ellenőrzést határai felett.

- A jelenlegi kormánypolitika rossz - mondta egy 57 éves nő a Charleville-Mezieres-be látogató Macronnak. - Soha életemben nem vettem részt utcai tüntetéseken, de most maga miatt ezt fogom tenni. Az elnöktől azt a választ kapta, hogy az ország vezetésének és a társadalomnak együtt, egymással összefogva kell harcolnia azért, hogy helyrehozzák az elmúlt 30 év rossz politikája okozta károkat. Ugyanakkor ez a találkozás is jelzi, hogy hanyatlik a népszerűsége és a november 17-ére a benzinár emelkedése miatt meghirdetett tüntetés az államfő elleni tiltakozóakcióvá szélesedhet.

Nem változtat

A panaszkodó választónak adott válasz azonban jelzi, hogy Macron nem kíván változtatni politikai irányvonalán. Amióta 2017 májusában az elnökválasztáson legyőzte Marine Le Pent, a nacionalista Nemzeti Gyűlés (akkor még Nemzeti Front) jelöltjét, igyekszik összegyűjteni maga köré azokat az embereket, akik azokban a nehéz időkben is képesek lesznek ellenállni a radikális politikai erők csábításának, amelyek a szükséges reformok miatt a franciákra várnak.

A november 11-ét megelőző hét utazásait, médiaeseményeit is arra igyekezett felhasználni, hogy a mának szóló üzenetét eljuttassa az emberekhez. Egy héttel az évforduló előtt Frank-Walter Steinmeier német államfővel francia és német zeneszerzők, Beethoven és Debussy műveit hallgatták a strasbourgi katedrálisban. Egy nappal később a mohrange-i csatatéren elesett katonák előtt tisztelgett, majd meglátogatott egy üzemet és helyi politikusokkal ebédelt.

Eparges-ben kedden a közeli csata ifjú áldozatairól emlékezett meg egy rövid beszédben, amelyből kirajzolódott, hogyan látja Európa jelenét. Víziója szerint az öreg kontinenst az újra előrenyomuló nacionalisták fenyegetik. Ez arra kényszeríti, hogy felgyorsítsa a francia gazdaság reformját. Tudja, hogy mielőbb bizonyítania kell a szavazóknak liberális, piacbarát, Európa-párti politikai-gazdasági receptjének hatásosságát. Közeledik ugyanis 2022, a következő elnökválasztás, amikor Le Pen újra megpróbálja majd a maga oldalára csábítani őket.

Rosszul áll

Az újabb "nagy háború" (nem mellesleg az első világháború egyik elnevezése), amelyet a nativizmus "sötét erői" ellen vív, nem áll jól. (A nativisták szerint az embernek vannak vele született eszméi.) A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a Köztársaság Lendületben fej fej mellett áll Le Pen Nemzeti Gyűlésével - és közelednek a 2019. májusi európai parlamenti választások.

Ennek ellenére akárkivel beszélt is körútján újra és újra elismételte, hogy nem tér el határozott reformprogramjától, amelyre meggyőződése szerint szüksége van a francia gazdaságnak, továbbá nem adja fel az európai projekt előrelendítésének szándékát sem. Miközben első világháborús veteránokkal járt Eparges határában, olyanokkal, akik látták szűkebb hazájuk újabb lerombolását a második világégésben kevesebb mint egy emberöltővel az első után, sötét víziót fogalmazott meg.

Furcsa ellentmondás

Ha nem leszünk elég óvatosak, akkor azok a démonok, amelyek a két háborús katasztrófát okozták és továbbra is körbelengik a társadalmunkat, itt maradnak velünk, készen arra, hogy újra elhozzák a káoszt és a halált - fejtegette. Furcsa ellenmondásban volt ezzel a drámai hangulattal, amely gyakorlatilag egy újabb világháború lehetőségét vetette fel, egy nagyon prózai jelenet.

A francia államfő egy nagyjából kétszáz fős csoport közepébe került Charleville-Mezieres-ben, ahol a csöpögő esőben fél órát beszélt egy nővel a legfontosabb kérdésről, ami az illetőt akkor és ott érdekelte. Macron azt magyarázta az asszonynak, hogyan kell visszaigényelni az új autók vásárlását ösztönző állami támogatást az autó árából.