Dél-koreai és amerikai egységek kommandós akciókat gyakoroltak december első felében, amivel arra készülnek fel, hogy beszivárogva Észak-Korea területére megfosszák a kezelhetetlen diktatúrát nukleáris, vegyi és biológiai fegyvereitől - tudósított a Business Insider katonai forrásokra és egy a gyakorlatokon készült videóra hivatkozva.

Az Egyesült Államok hadserege egyelőre nem dolgozik különböző forgatókönyveken, ezért ezeknek a gyakorlatoknak az a célja, hogy általánosságban javítsák az USA és szövetségesei harckészültségét - mondta a Business Insidernek Christoper B. Logan alezredes, az amerikai hadsereg dél-koreai szóvivője. A katonák tevékenységét megörökítő videó valamivel többet árul el ezeknél az általánosságoknál.

Talpig beöltözve

A Warrior Strike elnevezésű hadgyakorlaton az amerikai katonák nyakig beöltözve védelmi felszerelésbe városi környezetben mozognak (képünk illusztráció). Gázálarc, vegyvédelmi gumiruha - láthatóan arra készülnek, hogy a legszörnyűbben beszennyezett környezettel kerülnek szembe. Ráadásul a földi gyakorlatot egyhetes légi hadgyakorlat követte, amelyben soha nem látott mennyiségű lopakodó repülő eszközt vetettek be. A gépek észak-koreai célpontok bombázásának szimulációjában vettek részt.

Ha háború robbanna ki Észak- és Dél-Korea, illetve az USA között akkor a legfontosabb feladat az lenne, hogy a konfliktus legelején ellenőrzés alá vonják vagy megsemmisítsék a diktatúra tömegpusztító fegyvereit. Bár az északi állam tagadja, hogy az atomfegyvereken túl vegyi és biológiai arzenállal is rendelkezne, szakértők szerint hazudnak.

A legfrissebb hírek szerint az USA Kínával is összehangolja felkészülését egy esetleges koreai háborúra. Szakértők szerint a kínai hadsereg ebben az esetben megszállna Észak-Korea egy részét.

A nyitókép forrása: AFP.