Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe (bmi) 55,3 pontra mérséklődött márciusban a februári 56 pontról. Az előzetes adat gyengébb, 54,8 pont volt. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett bmi 54,6 pontra csökkent a februári 55,5 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását, az alacsonyabb pedig a lassulását tükrözi.

Az eredményt kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: az adatok azt mutatják, hogy a gazdaság stabilan nőtt az első negyedévben, a növekedés évesített üteme 2,5 százalék volt. A foglalkoztatottság továbbra is jelentősen, mintegy 165 ezerrel emelkedett a magánszektorban, ugyanakkor megjelentek az első figyelmeztető jelek, így például az egy évre előretekintő üzleti várakozás két és fél éve legalacsonyabb szintre esett, ami összefüggésben áll a globális és ezen belül az amerikai gazdaság egyre bizonytalanabb kilátásaival.

Az eltérő módszertannal dolgozó amerikai Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) ugyancsak szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a feldolgozóiparon kívüli - főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő - szektor beszerzésimenedzser-indexe (bmi) 56,1 pontra esett márciusban a februári 59,7 pontról.

A szektor beszerzésimenedzser-indexe 2010 januárja óta áll az 50 pontos küszöb fölött.