Az Upper Job legújabb felmérése szerint a Lengyelországban munkát vállaló ukrán vendégmunkások elvárása folyamatosan nő: már 56 százalékuk legalább nettó 3000 zlotyt (225 ezer forint) akar keresni, 20 százalékuk pedig nettó 5000-nél (375 ezer forint) is többre pályázik - írta a Business Insider lengyel kiadása.

Érdekes, hogy az Európai Unió vízumelőírásának liberalizációja ellenére az ukránok 80 százaléka továbbra is Lengyelországban akar dolgozni. Az ukránok nélkül a lengyel cégek veszélyes helyzetbe is kerülnének - állítja a lengyel jegybank az irdatlan munkaerőhiányra utalva. Ugyanakkor a Lengyelországba érkező ukránoknak 15 százaléka csak megállónak tekinti a szomszédot, leginkább Németországba akarnak továbbmenni.

Lengyelország mellett szól az ukránok szemszögéből, hogy nincs nyelvi akadálya a kommunikációjuknak, ugyanis a két nyelv nagyon hasonló, a lengyelek és az ukránok jól megértik egymást. Emellett hazájukhoz és rokonságukhoz viszonylag közel maradnak, ha Lengyelországban vállalnak munkát.

Az ukránok nagy része nem egy konkrét ágazatban keres munkát, kész átnyergelni más területre is, ha ez kell. A felmérésben részt vevők 27 százaléka az iparban akart elhelyezkedni, ezek negyede az építőiparban. A következő legnépszerűbb ágazat a vendéglátás, a gasztronómia és a kereskedelem. Többségük (66 százalékuk) úgy véli, jó munkát Lengyelországban sem könnyű találni.

A nyitókép forrása: Pixabay.com