Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban február közepe óta van forgalomban az 500 zlotys bankjegy III. Sobieski János lengyel király képével. Az új hivatalos fizetőeszközzel egyelőre nehéz találkozni a forgalomban, s még nehezebb lesz a pénztáraknál fizetni vele - írja a Gazeta Wyborcza üzleti rovata. Hogy mi a baj, azt jól érzékelteti, ha átszámoljuk a bankó értékét a magyar valutára: az 500 zloty több mint 35 ezer forintot ér.

Az új bankjegy valamivel nagyobb, mint a 200 zlotys, ami megkönnyíti a gyengén látóknak vagy a látásukat vesztetteknek a bankók megkülönböztetését. Az 500 zlotys biztonsági elemei között a legfontosabbak az UV fény alatt látható jelek. Ezek között van egy négyszög 500 zloty felirattal, zöld színben.

Gengszterek előnyben

A Nemzeti Bank szóvivője szerint azért kellett bevezetni a hatalmas összegű pénzjegyet, mert így a gyermekenként járó 500 zlotys állami kiegészítő szociális támogatást egy darabban, a nyugdíjasoknak járó 1000 zlotyt pedig két bankjeggyel ki lehet fizetni. Nem mellékes - jegyezte meg ezzel kapcsolatban a Gazeta Wyborcza, hogy kevesebb helyet foglal el azoknak, akik a zoknijukba dugják a kápét.

A bankjegy premierje egyoldalúra sikerült - a közönséget kihagyták. Jó néhány hétnek el kell ugyanis telnie ahhoz, hogy az fizetőautomaták egyáltalán felismerjék az új bankót. A bemutató napján mindenesetre sehol sem lehetett fizetni vele.

Várhatóan számos üzlet nem is akarja majd elfogadni, mert nem akarnak az 500 eu beváltóhelyévé válni. Néhány boltban meg fog jelenni a figyelmeztető felirat, miszerint "500 zlotys bankjegyet nem fogadunk el".

A kép forrása: Lengyel Nemzeti Bank