Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelentősen csökkent a kormányzó konzervatívok előnye az ellenzéki Munkáspárttal szemben a június 8-ai szavazás előtt alig két héttel - derült ki immáron négy közvélemény-kutatásból.

A Reuters összefoglalója szerint Theresa May miniszterelnök pártjának előnye egy hét alatt 2-6 százalékponttal zsugorodott ellenfelével szemben annak ellenére, hogy a manchesteri terrortámadásokhoz hasonló merényletek a regnáló kormányok felé szokták terelni a szavazózókat.

Természetesen továbbra is a regnáló kormányfő a szavazás toronymagas esélyese, de a legfrissebb felmérések szerint már bizonytalan, hogy milyen eredményt fog elérni - fejtegette John Curtuce, a University of Strathclyde politológus professzora. Lehet, hogy nem hozza azt a földindulásszerű sikert, amelyet óriási vezetése korábban ígért.

Jó, ha a hozza a kötelezőt?

May meglepte kollégáit, a közvéleményt és a pénzpiacokat is, amikor április 18-án bejelentette, hogy megszegve korábban többször megerősített ígéretét, miszerint nem fog előrehozott választásokat kezdeményezni, mégis ezt tette.

Az akkori felmérések azt mutatták, hogy meg tudja ismételni Margaret Thatcher 1983-as 144 fős többséggel végződött választási sikerét vagy Tony Blair 1997-es 179 mandátumos munkáspárti győzelmét. Most már az is előfordulhat, hogy nem tudja lényegesen felülmúlni elődje, David Cameron 2015-ös eredményét, azaz nem tudja növelni a toryk 12 fős többségét, pedig ez lett volna az értelme a szavazás megtartásának.

Visszaütött a demenciaadó

A kampány megváltozott - állapította meg Johnny Heald, az ORB International közvélemény-kutató cég igazgatója. Ha a torykon múlik, akkor az utolsó napok fő témája a brexit és a biztonság lehet, ha a Munkáspárton, akkor a szociális kérdések, mivel May néhány napon belül kénytelen volt visszavonni választási programjának azt a részét, amely megnövelte volna a 75 éven felüliek egészségügyi költségeit, amiért elhülyülési adó kivetésével vádolták.

6-12 pontos előny

Az Opinium intézet felmérése szerint a múlt héten a miniszterelnök konzervatívjainak előnye tíz százalékpontra csökkent az egy héttel korábbi 13-ról, illetve a 19 pontos április közepi különbségről. A ComResnél a legfrissebb mérés 12 pontos előnyt mutat a néhány nappal korábbi 18 pont után. Az ORB-nél felére, hat pontra csökkent May pártjának előnye, a YouGovnál kilencről hét pontra zsugorodott.

Lynton Crosby konzervatív politikai stratéga azt ajánlja a miniszterelnöknek, hogy igyekezzen visszatérni korábbi fő üzenetéhez. Eszerint csak Theresa May lehet az a politikus, akire rá lehet bízni Nagy-Britannia vezetését a választások után kisvártatva kezdődő brexittárgyalások idején.