Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Érzékeny veszteségeket szenvedett el a helyhatósági választásokon Matteo Renzi olasz miniszterelnök balközép Demokrata Pártja (PD). A radikális jobboldali - bevándorlóellenes, az északi tartományok leválása mellett kampányoló - Északi Liga és a politikai spektrum túloldalán lévő - euró- és elitellenes - 5-csillag Mozgalom egyaránt elszipkázott szavazókat középről - derül ki a CNBC jelentéséből. A szavazáson 22 millió olasz vehetett volna részt, de csupán 54 százalékuk járult az urnákhoz.

Az szavazatok nagy részének összeszámlálása alapján olasz ANSA hírügynökség azt jósolta, hogy a PD megszerzi az olasz csizma középső és déli régióiban lévő tartományokat, a hétből - amelyekben választást tartottak - ötöt, de számos korábbi szavazója szétszéled jobbra és balra. Az eredmény a vártnál sokkal gyengébb lett - összegezte a tanulságokat Wolfango Piccoli, a Teneo Intelligence tanácsadó cég igazgatója. Nem katasztrófa a kormánypárt szempontjából, de érzékelhető visszaesés, amelyet Renzi nem hagyhat figyelmen kívül.

A hét tartományból öt megnyerése látszólag nem is olyan rossz eredmény, ám megtörheti a kormányzás amúgy is lanyhuló lendületét. Renzi, aki tavaly egyfajta parlamenti "puccsal" szerezte meg a hatalmat elődjétől, Enrico Lettától, most azzal szembesülhet, hogy mögüle hátrálhatnak ki követői, akik egy éve hatalomra segítették. Piccoli szerint a pártjára kell koncentrálnia, miután a választók azt üzenték, hogy ha nem egyesíti a hátországát, akkor el fogja bukni a következő parlamenti választásokat.

A kormányfő reformjaival kapcsolatban a Barclays Research kutatóintézet emlékeztet arra hogy a legfontosabbak, főként a vitatott munkaerő-piaci és intézményi átalakítások már átmentek a parlamenten. Ugyanakkor az előbbi második lábát, a béralkurendszer módosítását, ami lehetővé tenné, hogy a nominális bérek növekedését hozzáláncolják a termelékenység emelkedéséhez, még nem fogadták el.

A Barclays szakértői úgy vélik, hogy a viszonylag gyenge választási szereplés akár a PD szétbomlásához vezethet - a vehemens baloldali szárny leválhat a pártról -, ami lelassíthatja a további lépéseket. Az említett munkaerő-piaci változtatáson túl halva születhet az oktatási rendszer reformja is. Az átalakulások elmaradása viszont az amúgy igencsak halovány GDP-növekedés elporladásához vezethet. A munkaerőpiac rugalmatlanságával kapcsolatos gondok például felemészthetik a gyenge euró kedvező hatását.