Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai országok erőtlenek ahhoz, hogy megmentsék a hat nagyhatalom és Irán között 2015-ben létrejött atommegállapodást, amelyet Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke a hét elején egyoldalú döntéssel felrúgott - idézte a Reuters az iráni Forradalmi Gárda vezetőhelyettese, Hosszein Szalami dandártábornok kijelentését. Franciaország, Nagy-Britannia és Németország jelezte, hogy az USA részvétele nélkül is tartja magát az egyezményhez. Hasonló döntést hozott az megállapodás két további aláírója, Kína és Oroszország.

Szeptikusak

A parancsnok véleménye jóval élesebb, mint a perzsa állam élén álló Hasszán Rohani államfő álláspontja. Az elnök Trump lépésére reagálva azt mondta, hogy Európának korlátozott lehetőségei vannak arra, hogy megmentse az egyezményt, amelyhez egyébként Teherán tartja magát. Ezzel arra utalt, hogy amikor az USA újra bevezeti az Irán elleni gazdasági szankciókat, akkor büntetnie kell az Iránban üzletelő európai vállalatokat is, amelyeket ez finoman fogalmazva óvatossá fog tenni.

A dandártábornok megjegyzése ugyanakkor igencsak összecseng az ország legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah álláspontjával, aki enyhén szólva kételkedik abban, hogy a hároméves megállapodás európai aláírói képesek kiállni a perzsa ország mellett. Nem bízom meg ezekben az országokban sem - fogalmazott kevéssé barátságosan.

A végső szó

Irán állami ügyeiben a végső döntést Hámenei hozza meg, hátterében a Forradalmi Gárdával, amely hűséges hozzá. A katonai szervezetnek jelentős politikai és gazdasági befolyása van Iránban. Ennek tükrében külön figyelmet érdemel, amit Szalami hozzátett mondandójához.

Véleménye szerint Irán ellenségei nem katonai konfliktust keresnek az országgal, hanem gazdasági elszigeteléssel nyomást akarnak gyakorolni rá, térdre akarják kényszeríteni. Az egyetlen lehetőség, ami a rendelkezésükre áll, hogy ellenállnak ennek a törekvésnek, a diplomácia nem old meg semmit.

Ezzel arra is célozhatott, amit Trump mondott, nevezetesen, hogy újra élesíteni fogja a perzsa ország elleni gazdasági szankciókat, amelyek büntetik az ott üzletelő vállalatokat.

Félnek

Az európai hatalmak azonban attól tartanak, hogy a konfliktus felélesztése miatt elmélyülhet a közel-keleti válság, amely sokkal nagyobb kárt okozna az öreg kontinensnek, mint Amerikának. Ezt támasztja alá a Szíriában lévő iráni erők és Izrael kölcsönös rakétacsapása egymás állásaira Trump beszédét követően.

Teheránban azt is kijelentették, hogy az ország ballisztikus rakétáinak fejlesztését alapvető elővigyázatossági lépésnek tartják az olyan ellenségekkel szemben, mint az USA, az amerikaiak arab-öbölbeli szövetségesei, valamint Izrael. Ezzel reagáltak Trump egyik követelésére, miszerint be kellene venni az iráni atomprogram leállításáról szóló egyezménybe Irán rakétaprogramjának korlátozását is.

A fotó forrása: Hamed Malekpour/AFP