Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az aktuális Orbán-kormány tíz évvel ezelőtt szabta át a rokkantságinyugdíj-rendszert, mondván: a régi szisztéma „fenntarthatatlan, pazarló, átláthatatlan és folyamatosan államadósságot generál”. Megszüntették a rokkantsági nyugdíjat, a rendszeres szociális és az átmeneti járadékot - emlékeztet az Mfor annak kapcsán, hogy hosszas huzavona után kompenzációt kaphatnak közülük azok, akik még élnek.

Az őt ért méltánytalanság miatt egy férfi pert indított, miután a korábbi 91 ezer forintos járandóságát 42 ezerre csökkentették. A bíróság a javára ítélt, a Kúria pedig kezdeményezte, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) semmisítse meg a rokkantak felülvizsgálatának szabályait. Ez a testület 2018-ban mondta ki, hogy az Országgyűlés ezzel kapcsolatban mulasztást követett el.

Bár az Ab az Országgyűlés feladatául szabta, hogy 2019. március 31-éig hozzon létre jogszabályt, ám ez csak több mint kétéves csúszással történt meg. A 2021. július 1-jén hatályba lépett törvény előírta, hogy az a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülő személy, aki a felülvizsgálatát követően rokkantsági ellátásra vált jogosulttá, és azt a 2011. decemberre járó ellátás időközi emelésekkel növelt összegénél alacsonyabb mértékben határozták meg, 2022. február 28-áig 500 ezer forint kompenzációt kap, méghozzá egy összegben. De csak akkor, ha előtte nyilatkozik arról, hogy az ellátási összeg csökkenésével összefüggésben lemond a további igényéről.

Aki ezt a félmilliót nem fogadja el, annál a rehabilitációs hatóság állapotvizsgálatot végez, amit 2022. június 30-áig lehet kérni. Így annak a rokkant személynek, akinek a juttatását esetleg jogellenesen csökkentették, még mindig sokáig várnia, mire kompenzációt kap a sérelméért, ha nem hal meg addig.