Az Egyesült Államok és Kína a következő évtizedekben vívhatja meg azt a csatát, amelyben eldől, melyikük a világ legerősebb nemzete. Legalábbis Jane Foley, a Rabobank piaci elemzője úgy gondolja, hogy valójában ez a küzdelem bontakozik ki az elmúlt időszak legfontosabb híreinek hátterében - idézte a szakértőt a CNBC. Foley szerint ez lesz a világ tőkepiacait meghatározó folyamat a következő évtizedekben vagy az egész előttünk álló évszázadban.

Nézték a tévét

A piaci szereplők napokon át igyekeztek feldolgozni a Kim Dzsongun észak-koreai diktátor és Donald Trump, az USA elnöke csúcstalálkozójáról záporozó híreket. A felek elmozdultak a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése és egy hosszú távra szóló "békerendszer" kidolgozása felé. Az elemzők igyekeztek benézni a két vezető megállapodása mögé, hogy kiderítsék, milyen hatással lehet az a világ pénz- és tőkepiacaira.

Foley szerint azonban egy kellően széles látószögű képből nem hiányozhat az USA és Kína viszonyának elemzése sem. Úgy véli, máris megindult egy a két óriás közti hatalmi harc. A meccs a kereskedelem területén folyik: az elmúlt hetekben ebben a washingtoni kormány büntetővámjainak bevezetése nyitott új fejezetet, ami az ezzel kapcsolatos válaszlépésekkel, majd egyeztetéssel, kompromisszumkereséssel folytatódott.

Változó viszonyok

Kína szemében korábban Észak-Korea ütközőzóna volt közte és a Nyugattal szövetséges ázsiai országok között. Ennek járulékos elemeként azzal a kockázattal nézett szembe, hogy a phenjani rezsim esetleges összeomlása nyomán milliós menekülthullám indulhatna a két ország 870 kilométer hosszú határán Kínába. Ha azonban az USA és Észak-Korea közelebb kerül egymáshoz, Peking úgy érezheti, hogy új fenyegetéssel került szembe, ami élesebben szembe fordíthatja az Egyesült Államokkal.

Foley úgy véli, hogy a Koreai-félsziget és ezen belül Észak-Korea egészen más viszonyba kerül a világgal, mint amilyenben eddig volt. Trump szerint mindkét fél elkötelezett a változás iránt. Kim úgy véli, hogy mindketten képesek túltenni magukat nézetkülönbségeiken. A pekingi külügyminisztérium szóvivője pedig sietett leszögezni, hogy Kína továbbra is konstruktív szerepet fog játszani az észak-koreai békefolyamatban.

Nagyon jók, hiszen atombombájuk van

Mark Mobius befektetési guru csatlakozott azokhoz, akik szerint óriási gazdasági lehetőségek rejlenek Észak-Koreában, ha egyszer az ország levetkezi múltját - mondta a szakértő a CNBC-nek. Először is 25 millió lakója kiegészítheti Dél-Korea 50 milliós népességét, ami új piacot, és ezzel helyzetet teremthet a befektetőknek a térségben. Másodszor a híd szerepét játszhatja Dél-Korea, Kína és Oroszország között.

Mobius szerint Észak-Korea szél sebesen felzárkózhat gazdasági téren, hiszen oktatási háttere rendkívül jó, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy képes volt előállítani azt a csúcstechnikát, amely atomfegyvereiben megtestesül. Mindezt kiegészítik az ország gazdag nyersanyagkincsei, amelyek értékét dél-koreai szakértők öt éve hatezermilliárd dollárra tették. Csak az infrastruktúra van katasztrofálisan rossz állapotban, amit azonban modernizálni lehet.

A fotó forrása: Pixabay