A kínai vámszolgálat kedden közzétett adatai szerint az export dollárban számított értéke 7,3 százalékkal esett vissza, az import pedig 1,4 százalékkal mérséklődött októberben az előző év azonos időszakához képest.

Elemzők a kivitel 6,0 százalékos csökkenését valószínűsítették a szeptemberi 10,0 százalékos mínusz után, míg az import esetében az előző havi 1,9 százalékos visszaesés után 1,0 százalékos mérséklődésre számítottak.

A kereskedelmi többlet értéke 49,06 milliárd dollárra rúgott októberben, miközben elemzők 51,70 milliárd dollárt vártak a szeptemberi 41,99 milliárd dollár után.

Jüanban számolva a kínai export értéke 3,2 százalékkal csökkent éves összevetésben, az import viszont 3,2 százalékkal bővült, így a kereskedelmi mérleg többlete közel 325,25 milliárd jüant tett ki.

Az év első tíz hónapjában éves összehasonlításban és dollárban számolva Kína exportja 7,7 százalékkal, importja pedig 7,5 százalékkal zsugorodott. Jüanban számolva a külkereskedelmi forgalom 1,9 százalékkal, a mérleg többlete pedig 2,6 százalékkal csökkent.

A főbb kereskedelmi partnerek közül az Európai Unió viszonylatában 2,3 százalékkal növekedett a külkereskedelmi forgalom, az Egyesült Államok esetében viszont 3,2 százalékkal csökkent.

A nyomott külső kereslet következményeként az export ballasztként nehezedett a kínai gazdaság növekedésére az idén. A kereskedelmi minisztérium a múlt héten jelezte, hogy a negyedik negyedévben viszonylag erős lesz a lefelé irányul nyomás a külkereskedelemre, és a bizonytalanságok jövőre sem szűnnek meg.

A kínai gazdaság a harmadik negyedévben 6,7 százalékkal nőtt éves összevetésben, csakúgy mint az előző negyedévben. Úgy tűnik, hogy teljesül az idei évre kitűzött növekedési cél, ami alapvetően a nagyobb kormányzati kiadásoknak, a banki hitelezés felfutásának és a túlhevülés jeleit mutató ingatlanpiacnak köszönhető. A makacsul gyenge világpiaci kereslet azonban visszafogja a kínai gazdaság növekedésének ütemét.